Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-04-01

Detta gäller för egenföretagare i Spanien

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2020-04-01

Coronavirusets utbrott slår hårt mot näringslivet på Solkusten. Även för de nordbor som driver affärsrörelser. För att mildra konsekvenserna för många småföretagare kom regeringen under tisdagen med beskedet att det blir uppskov för inbetalning av Seguridad social för autonomos.

Av Ola Josefsson

Det finns omkring 120.000 egenföretagare i provinsen Málaga. Många har tvingats stänga sin verksamhet efter att det nationella nödläget utlystes. Stängda verksamheter betyder också minskade inkomster.

Det har kommit kritik från Spaniens egenföretagare som känt sig ”övergivna” när de sett sina verksamheter kollapsa och inkomsterna sina. Samtidigt som de ska betala avgifter, moms och skatter. 

Spaniens tredje vice regeringschef och ekonomiminister, Nadia Calviño, meddelade vid en presskonferens på tisdagen att egenföretagare och de med mindre eller medelstora företag kan skjuta upp sina betalningar till socialförsäkringen upp till sex månader utan ränta.

Men det är inte så enkelt som det låter. Det säger Joakim Öberg vid Scandinavian Service, SL, i Fuengirola som arbetar med rådgivning och administration sedan 2002.

- Det kan låta väldigt positivt när 47 miljoner spanjorer hör att regeringen tänker hjälpa till och stödja småföretagarna. Men för företagarna krävs det en hel del pappersjobb. Hjälpen är något som måste begäras. Det sker inte automatiskt.

- För varje uppskov och bidrag så betyder det massor av pappersarbete och undantag. Det är jobbigt, besvärligt och tar tid, säger Joakim Öberg till Svenska Magasinet.

Det finns en hel del villkor. Dessutom finns risken att beslut kan förändras från dag till dag.
- Vad som gäller exakt i morgon och vilken hjälp som ges till autonomos vet vi inte.

Joakim Öberg ger några tydliga råd till egenföretagare och andra företagare i Spanien.

- För det första fortsätta att lämna deklarationen. Den 20 april gäller fortsatt för första kvartalet, det har myndigheterna inte ändrat på.
- Samtidigt är vi medvetna om att detta ställer till stora problem. Den byråkratiska delen måste göras. Folk kan inte fysiskt besöka kontoren och lämna dokumentation eftersom alla i dagsläget håller stängt. Så dokument och fakturor måste skickas via e-post.

Att begära uppskov på moms och källskatt beroende på vilken autonomos du är då gäller datumet 20 april.

- Idag onsdag har det kommit ut besked om uppskov att betala in Seguridad social för maj, juni, och juli. Du kan alltså begära uppskov utan straffavgifter eller räntor. Det gäller för de som normalt betalar 290 euro eller 60 euro för de som nystartat. Sedan har du sex månader att betala.
- Men socialförsäkringsavgiften som ska betalas i slutet på april, den måste betalas. Och alla måste ha betalat för mars.

Joakim Öberg tillägger att alla företag som fick stänga från första dagen har rätt att få tillbaka de sociala avgifterna plus 700-800 euro per månad medan det nationella nödläget pågår.

- Även den som inte har stängt kan få tillbaka vad som har betalats in i sociala avgifter plus 700 till 800 euro i ersättning om man kan visa att faktureringen har minskat med minst 75 procent under perioden med nationellt nödläge.

- Den som har skulder till försäkringskassan sedan tidigare har inte rätt till båda sakerna det vill säga återbetalningen av de sociala avgifterna och ersättningen på 700 till 800 euro.

Men Joakim Öberg betonar återigen att detta inte sker per automatik.
- Allt detta måste begäras och underlag ska skickas in till myndigheterna. Det sker inte automatiskt och allt kommer att ta tid.

Bo Wennertorp vid Global Accounting & Auditing SL i Marbella säger att han tagit del av en 88 sidor lagtext beträffande de nya lagar som antagits den 31 mars 2020.

Han säger i en skriftlig kommentar till Svenska Magasinet att arbetsgivaravgifter (Seguridad social) som skall betalas i april får senareläggas med en ränta om 0,5 procent och gäller de som drabbats av det nationella nödläget i Spanien.

Arbetsgivaravgifter som skall betalas i maj, juni eller juli kan senareläggas i sex månader utan ränta. Men om orsaken inte beror på det nationella nödläget i Spanien kan man senarelägga betalningen med 0,5 procents ränta.

- Sammanfattningsvis kan man säga att företagen som skall betala arbetsgivaravgifter kan få anstånd med sex månader och betala 0,5% ränta på grund av dröjsmålet.

Ingen kan heller fysiskt bli uppsagd från sitt hyreskontrakt på grund av obetald hyra under tiden det nationella nödläget pågår. El och vattenabonnemang som inte betalas under tiden det nationella nödläget gäller riskerar inte att bli av med abonnemanget.
 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255