Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-12-05

Långhelg i Spanien, med grisvarning

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2019-12-05

Höstens stora långhelg står nu för dörren, på fredag är det Spaniens författningsdag och på söndag är det en religiös helgdag för att fira den obefläckade avlelsen. Eftersom den sistnämnda helgdagen infaller på en söndag så är måndagen kompensationshelgdag i stora delar av Spanien.

Det är också en av de riktigt stora resehelgerna, detta är helgen då många spanjorer reser för att hälsa på släktingar i andra delar av landet. Många passar också på att ta en välbehövlig ledighet inför jul och nyårshelgerna, hotellbeläggningen på Kanarieöarna ligger alltid på topp under ”Puente de diciembre”.

Stor trafikhelg betyder att Guardia Civil som vanligt trappar upp bevakningen kraftigt på landets vägar. Den ökade bevakningen inleds redan på torsdagen den 5 december från klockan 15:00, DGT varnar för köbildningar från klockan 19:00 på torsdagen och vid middagstid under fredagen eftersom det förväntas att 6,3 miljoner fordon skall ut och åka på landets vägnät.

Fredag

Día de la ConstituciónDía de la Constitución – är en allmän helgdag i hela Spanien och firas till minne av den nu gällande spanska konstitutionen som antogs i en folkomröstning onsdagen den 6 december 1978. Vid omröstningen röstade 87,78% för att konstitutionen skulle antas och röstdeltagandet var 58,97%. Den nya konstitutionen markerade Spaniens slutliga övergång till demokrati efter Francisco Francos död den 20 november 1975.

Söndag / Måndag

Inmaculada Concepción – är också en allmän helgdag i hela Spanien samt i stort sett i hela den katolska världen. Den har gamla anor och firas sedan tidig medeltid, helgdagen infördes 1476 av påven Sixtus IV. Det anses av den katolska kyrkan att Jungfru Maria genom nåd och särskilt privilegium från sin första tillblivelse har varit fri från arvsynd. Dagen kallas i nuvarande katolsk kalender för ”Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet” och den utgör i många länder en förpliktad helgdag. Eftersom dagen i år infaller på en söndag så är måndagen kompensationshelgdag i stora delar av Spanien, däribland i Andalusien och Madrid.

Varning för grisar i trafiken

VildsvinMed den varningen avser jag givetvis inte trafikpolisernas ökade närvaro utan det faktum att det just nu är parningssäsong för vildsvinen. Detta brukar medföra rätt många viltolyckor, särskilt under nätterna och de tidiga morgontimmarna. Så var försiktiga, det är gott om vildsvin i Spanien och ett fullvuxet vildsvin kan väga upp till 225 kilo och utgör därför en högst påtaglig trafikfara.

Artikel och ingressbild: Jonny Erixon.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255