Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-06-28

Imam inom salafiströrelsen gripen - hade format grupp på Mallorca

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-06-28

I ett större polistillslag samordnat av spansk nationalpolis i samarbete med Europol har sex personer gripits i Spanien, Tyskland och Storbritannien. Gripandena är ett resultat av en utredning som inleddes 2015 så spansk polis upptäckte en webbsida med en serie videoklipp som visar indoktrinering, rekrytering och resor till Syrien.

Huvudman är en 44-årig man som enligt pressmeddelandet från spanska inrikesdepartementet ska vara imam och bekänna sig till salafism. Han greps i Storbritannien efter en internationell efterlysning utfärdad av polis i Spanien.

Mannen förekommer i en spansk terrorutredning, kopplat till terrorrörelsen IS förehavanden. Utredning ska vara inriktad mot tillverkning och distribution av material över nätet, för användning vid terrorbrott.

Mannen har även besökt den spanska semesterön Mallorca där han hade format en grupp för radikalisering, indoktrinering och för att ansluta sig till IS eller Daesh.

Salafistpredikanten vars offentliga tal är välkända av brottsbekämpande organ i Europa var engagerad i att rekrytera frivilliga till Syrien.

Det är ett internationellt polissamarbete med ledning av nationalpolisen i Spanien som har lett till totalt sex gripanden. De övriga som har gripits har kopplingar till den 44-årige imamen och ska ha medverkat till att sprida IS-propaganda. En person har gripits i Tyskland och fyra på Mallorca i Inca, Ariany och Binissalem.

Det betyder att sedan Spanien höjde nivån för terrorhot NAA (Nivel de Alerta Antiterrorista) till en fyra på den femgradiga skalan den 26 juni 2014 har 178 personer gripits i Spanien. 95 procent av dessa sitter frihetsberövade i nuläget. Totalt med de som gripits i utlandet har spansk polis varit delaktig i 223 gripanden.

Många av gripandena har kunnat göras tack vare kampanjen riktad till allmänheten där man anonymt kan anmäla misstänkta personer via webbplatsen stop-radicalismos.es, appen Alertcops eller via gratisnumret 900 822 066.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255