Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-05-03

Spanien är världsledande i transplantationer

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-05-03

I Spanien får runt 95 procent av patienterna som behöver ett vitalt organ en transplantation. Men om man tittar på hela världen så dör enligt WHO nästan 90 procent av patienterna på väntelistan.

Under 2016 hade Spanien 43,4 organdonationer per miljon invånare – och det är världsrekord. I Tyskland fanns det till exempel bara 10,9 givare per miljon människor. Tittar vi lite längre bort så var det i Indien bara 0,08 per miljon (2015).

Under 2016 utfördes det enligt det spanska hälsovårdsministeriets transplantationsorganisation (ONT) 4.818 transplantationer i Spanien varav 2.994 var njurtransplantationer.


Vad är det då som gör att Spanien ligger så bra till när det gäller transplantationer?

En av förklaringarna är att Spanien har ett opt-out-system, här registreras alla medborgare automatiskt för organdonation, de som inte vill bidra med organ måste själva avregistrera sig i registret. Men de anhöriga blir ändå alltid rådfrågade. ONT har utbildat över 18.000 transplantationskoordinatorer som vid en persons död försiktigt övertygar den dödes familj om att donera organen rapporterar AFP. Det finns en transplantationskoordinator på varje sjukhus som är ansvarig för att identifiera patienter som riskerar en hjärtattack eller hjärndöd. Organdonationer rapporteras snabbt till ONT som matchar organ med sin väntelista. Organen transporteras snabbt ut till patienterna, ofta med flyg.
Allt om min mamma
Det har gjorts en Oscar-vinnande film i ämnet. Arbetet hos en transplantationskoordinator avbildades i den spanske regissören Pedro Almodovars film "Allt om min mamma" som vann en Oscar för bästa film i främmande språk 1999. Regissören rådfrågade ONT i samband med inspelningen av filmen.

Rekord i Málaga

Mellan den 16 och 28 april utfördes 22 transplantationer på Hospital Regional de Málaga. Dessutom utfördes sju transplantationer på sjukhus i Sevilla, Córdoba och Valencia. I några av fallen var det flera organ från samma donator så totalt var det 29 patienter som fick en andra möjlighet genom organ från 12 donatorer. Det var 19 njurar, 6 lever, 2 hjärtan och 2 lungor som bytte ägare under dessa intensiva 12 dagar.

Sector Málaga räknas som den nationella ledaren vad beträffar transplantationer, transplantationssamordnaren Domingo Daga och ordföranden för apotekarna i Málaga Francisco Florido har tecknat ett samarbetsavtal för att främja, sprida och öka medvetenheten för donation av organ och vävnader. Det är 700 anslutna apotek i provinsen som nu har åtagit sig att aktivt delta i detta programmet. De anslutna apoteken har redan delat ut över 7.000 informationsbroschyrer i ämnet.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255