Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Skicka till en vän

Tack för att du skickar detta tips till en vän. Var noggrann när du fyller i hans mailadress så informationen kommer till rätt person.

Banker måste betala tillbaka upp emot sju miljarder euro efter EU-dom

EU-domstolen gick emot Högsta domstolen i Spanien och det som Generaladvokaten hade föreslagit att hypotekstagare inte kunde tillgodogöra sig räntesänkningarna som skedde år 2009 av Euribor utan fortsatte att betala en fast ränta. Dessa låntagare ska ersättas retroaktivt enligt beslutet vid EU-domstolen. Det skriver advokat Joel Sebastián Nilsson, medlem i Barcelonas Advokatsamfund och delägare i Nilsson & Hobeich, i en krönika idag i Dagens Juridik. Beslutet innebär att domen från Högsta domstolen i Spanien upphävs och att den inte är förenligt med EU-lagstiftningen. Högsta domstolen hade i sitt domslut den 9 maj 2013 beslutat att miljoner bostadslån med spanska banker inte var förenliga med det europeiska konsumentskyddet i och med att de inte hade informerat tillräckligt rörande innebörden av räntegolvet. I många fall innebar det en ränta runt tre-fyra procent trots att Euribors ränta i dagsläget är negativ. Före finanskrisen var det ytterst svårt att få en fällande dom mot finansinstitut och banker då flertalet domare ansåg att konsumenterna ägde skyldighet att införskaffa sig informationen innan de ingick avtalet. I relationen med bankerna rådde därmed god sed och följaktligen gällde grundprincipen pacta sunt servanda. Domen betyder att banker och finansinstitut ska betala mellan fem och sju miljarder euro i ersättningar till hypotekstagare. ”Nu kan dock både låntagare och jurister andas ut då EU-domstolen fastslagit att det inte är möjligt att tidsbegränsa ogiltigförklarande samt att det inte är förenligt med den europeiska lagstiftningen. Med detta förändras även tidigare axiom: Banken vinner inte alltid”, skriver advokat Joel Sebastián Nilsson i Dagens Juridik.* Obligatoriskt fält

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255