Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Skicka till en vän

Tack för att du skickar detta tips till en vän. Var noggrann när du fyller i hans mailadress så informationen kommer till rätt person.

Partido Popular valets segrare

Partido Popular vinner söndagens allmänna nyval i Spanien och får 32,97 procent av rösterna vilket ger 137 platser i parlamentet. Det visade resultatet när 96,23 procent av rösterna var räknade. Vid valet i december fick regeringspartiet PP 123 mandat. Det betyder att det konservativa partiet ökar. Säkerhet före osäkerhet. Så kan en första analys av valresultatet se ut. Efter chockvågorna som gått över Europa efter valet i Storbritannien så tycks det som om att spanjorerna inte vill ha osäkerhet. Madridbörsen störtdök i fredags och osäkerheten i Europa kan idag ha gynnat regeringspartiet Partido Popular som trots korruptionsskandaler fortsatt är landets största parti. Det blåser positiva vindar i Spanien som visar ekonomisk tillväxt och minskad arbetslöshet. För första gången på många år är antalet arbetslösa under fyra miljoner. Det är en hög siffra och ungdomsarbetslösheten är mycket hög. Ännu återstår mycket att göra. Att spanjorerna valde säkerhet före osäkerhet visar sig också i att PSOE fortsatt är landets näst största parti. Flera opinionsundersökningar de senaste veckorna hade pekat ut vänsterpopulistiska Unidos Podemos (Tillsammans kan vi) som ny tvåa. Vid söndagens val blev PSOE näststörsta parti med 22,75 procent av rösterna eller 85 mandat. Partiet betraktades under många år som det statsbärande partiet men har därefter tappat stort. Med Podemos intåg i spansk politik har PSOE dränerats på unga vänsterväljare. Unidos Podemos får 21,12 procent och 71 mandat. Liberala mittenhögerpartiet Ciudadanos blir fjärde största parti med 12,98 procent och 32 mandat vilket är tio färre än senast. Det tycks som att Ciudadanos jämfört med valet i december har tappat väljare till Partido Popular. Bland Spanien mindre partier får det vänsterrepublikanska katalanska partiet ERC Catsi (Esquerra Republicana de Catalunya-Catalunya Sí) 2,65 procent. Katalanska CDC (Convergencia Democrática de Cataluña) får 2,01 procent. Det regionala baskiska partiet EAJ-PNV (Partido Nacionalista Vasco) får 1,27 procent. Söndagens resultat ger ett fortsatt oklart politiskt läge i Spanien. Det krävs 176 mandat för majoritet i parlamentet. Det gäller samtal, koalitioner och kompromisser om en regering ska vara på plats inom en månad. Efter valet kommer samtliga partiledare ta initiativ till att bestämma takten i samtal och förhandlingar. Nu krävs hårt arbete innan en regering är på plats.* Obligatoriskt fält

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255