Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-10-13

Granadas universitet stänger ned efter ökad smittspridning

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-10-13

Festglada studenter som samlas i stora grupper på Granadas gator utan en tanke på covid-19-pandemin. Vi har sett bilderna på tv-inslag de senaste dagarna. Nu väntar restriktioner i provinsen Granada som har de högsta smittfallen i Andalusien.

I nuläget är 236 studenter smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 och 840 hålls isolerade vid Granada universitet. Bland personalen är 22 smittade och 148 hålls isolerade.

Borgmästaren, Luis Salvador, beskriver situationen som oroande men inte farlig. Till Canal SUR säger Salvador att en nedstängning av Granada stad skulle vara som att stänga ekonomin vilket skulle bli ett socialt drama.

Granada stad registrerar 501 coronafall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna.

Vid middagstid på tisdagen sammanträdde regionalregeringens tekniska kommitté (bilden) för att besluta om åtgärder i Granadaprovinsen. Andalusiens president Juanma Moreno skriver på Twitter:

”På grund av den ökade smittspridningen i Granada skärper vi åtgärderna. All undervisning i lektionssalar ställs in vid Granada universitet under 14 dagar. Dessutom införs utegångsförbud vid studentbostäder till högskolor efter klockan 22. Jag ber alla ta sitt ansvar.”

Regionalregeringen har även tagit beslut om masstestning på äldreboende i Alhama de Granada.

Studentlivet i Granada är precis som Salamancas vida omtalat. Och under senaste långhelgen var gatorna fyllda med festglada unga människor. Distansering och munskydd lyste med sin frånvaro hos stora flertalet.

Enligt Granadaprovinsens största dagstidning Ideal är det cirka 40.000 universitetsstuderande ungdomar i stan.

I torsdags kom de första uppgifterna om coronasmittade studenter. 176 rapporterades den dagen. Därefter har antalet ökat.

Regionalregeringens hälsovårdsansvarige Jesús Aguirre betonar att studenter i allmänhet, äldreboende samt högskolorna bidrar till ökade fall av covid-19 i Granada.

Almuñécar på Costa Tropical som ligger i Granadaprovinsen redovisar 44 smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 de senaste 14 dagarna. Totalt har 136 registrerats smittade sedan pandemin bröt ut. En person har avlidit i covid-19.

Siffrorna för Almuñécar gäller fram till 12 oktober.

Junta de Andalucía meddelade även på tisdagen att de inför restriktioner i Écija i provinsen Sevilla för 39.000 invånare. Det gäller även för Sierra de Yeguas i provinsen Málaga för 3.300 invånare. Förbudet införs från klockan 8 i morgon onsdag under tio dagar och gäller in -och utresa samt stängda barer och hotell från klockan 22.

Klicka här så kan ni se den aktuella situationen i respektive kommun i Andalusien.

I övrigt går utvecklingen av pandemin i Andalusien åt rätt håll. Läget bedöms både som mer positivt och stabilt jämfört med övriga Spanien. Antalet som vårdas på sjukhus i dagsläget är bara en tredjedel av den högsta siffran i våras.

Det kan tilläggas att landets hälsovårdsminister Salvador Illa inte tänker riva upp det nödläge som gäller för huvudstaden Madrid och flera andra kommuner i huvudstadsregionen. Siffrorna har förbättrats och ska i dagsläget ligga under 500 smittade per 100.000 invånare.

Först när siffran börjar närma sig 200 kan det bli tal om att avlägsna det regionala nödläget, säger Illa.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255