Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-08-28

Fredagsvinet: Osålt vin blir handsprit

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-08-28

Det latinska uttrycket ”In vino veritas”, Sanningen finns i vinet, brukar det refereras till. Kanske ett nytt ordspråk är på gång: I vin finns liv, En el vino está la vida. Osålt vin i Italien går till tillverkning av handsprit. Vinet ska nämligen skydda livet mot covid-19, skriver den italienska dagstidningen La Repubblica.

Av Ola Josefsson

Det är 70 miljoner flaskor ursprungsmärkt vin som blir till handsprit efter att ha blivit destillerat. Covid-19-pandemin har gett färre gäster på krogen vilket har gjort att efterfrågan på vin minskat.

Samtidigt pågår vinskörden i hela Sydeuropa. En ny årgång är på väg.

Så vad ska överskottet av vin ta vägen, frågar sig vän av ordning. Jo det blir till handsprit.

500.000 hektoliter vin (ca 70 miljoner flaskor vin) är på väg till destillerierna för att omvandlas till alkohol för handsprit och desinfektionsmedel. I processen ingår 50 miljoner euro i statligt och regionalt stöd.

Det är en märklig vinvärld vi upplever då efterfrågan på Chianti, Montepulciano eller Brunello di Montalcino avtar och den trevliga drycken vin i stället omvandlas till handsprit.

Av 100 liter vin blir det tio liter alkohol på mellan 92 och 96 procent eller 120 småflaskor på 100 ml. vardera som handsprit.

”Det är en extremsituation som ingen av oss gillar” säger Elio Pescarmona vid vinhuset Tres siglos.

Helgens vintips
Kära vinvänner! Allt vin går inte till handsprit, tack och lov. Till fredagsmyset, tapasen eller helgens bjudning så har vi en uppsjö av viner att välja på.

Spanien har cirka 45.000 olika viner. Provar du ett vin varje dag får du hålla på i över 123 år. Mycket att prova alltså, hur långt har du kommit?

För att spara dig tid och krafter (!) publicerar vi regelbundet vintips under vinjetten Fredagsvinet. Nu är det dags igen. Trevlig helg!

Don Pepe vino seco Málaga
Min favorit Don Pepe från Bodega Cortijo La Fuente i Mollina norr om Málaga är ett utsökt torrt sherryliknande vin som passar utmärkt till tapas. Det är gjort på Pedro Ximenez. Friskt med viss sälta, toner av rostad mandel och härligt ihållande avslut. Serveras kylskåpskall. 5,95 euro. (Carrefour)

Vivanco rosado 2018
Ibland kan det vara svårt att hitta ett fräscht rosévin. I Sverige sörplas det rosé från och till under sommaren men det mesta smakar detsamma. Här en härlig rosé från Vivanco på Tempranillo, 75%, Garnacha Tinta, 20&, och Garnacha Blanca, 5%. Fruktig, viss sötma, mogen och behaglig. 88 poäng och betyget Bueno i Guía Peñín. Pris: 7,25 euro (Carrefour)

Får en hel del frågor om rosévin just nu. Passar utmärkt till sallader eller tapas med anklever och membrillomarmelad på små rostade brödbitar. Fler tips kommer nästa fredag. Den närmaste veckan väntar provningar.

Titta gärna in på Twitter under hashtag #spanskaviner där vintips presenteras regelbundet
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255