Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-08-19

Skandinaver drabbas av ockupanter

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-08-19

Bortresta skandinaver får stora chocken när de återvänder till sitt semesterboende. Ockupanter har tagit över och flyttat in. De senaste veckorna har flera tv-inslag handlat om bostadslösa som ockuperar och tar över utlänningars hus i Spanien.

”Det handlar om ett stort problem för oss nordbor som lämnar våra fastigheter i Spanien längre tider och andra flyttar in och tar över våra hus. Dom ockuperar våra hus”, skriver en svensk i en Facebook-grupp.

Nättidningen El Español berättar om det drabbade norska syskonparet Jörn och Elisabeth Hokholt som ärvde ett hus i Torre del Mar på 1960-talet. När Jörn och hustrun Vibeke Tarnanger kom till Costa del Sol för semester ifjol var det ockuperat av oinbjudna gäster.

De har använt Casa Elsa som sommarhus under semestern under många år. Men i år kunde de inte ta sig in i sitt eget hus.

Sedan september ifjol är det ockuperat av obehöriga personer.

”Jag kan inte hitta ord för att förklara vad vi har gått igenom. Är det inte fantastiskt. Det rör sig om spanska medborgare med ekonomiska problem men som kan systemet. De kan ta över ditt hem” säger Jörn Hokholt till El Español.

Han berättar att det rör sig om riktigt otäcka individer som med tecken har visat att de är kapabla att skära halsen av dig om du kommer nära.

En granne larmade Hokholt om att någon hade tagit sig in i deras hus. Det var i september ifjol. Inom två dygn måste en anmälan göras. Grannen fick fullmakt men det räckte inte. Fullmakten måste gå via en notario. Och tiden gick...

Problematiken härrör från en gammal lag. Har inte någon anmälan gjorts inom 48 timmar så kan ockupanten bo kvar tills det är avgjort i domstol.

Hokholt fick rådet att inte göra någon polisanmälan. Vid två tillfällen har fallet varit uppe i domstol, utan att något avgörande beslut har kommit om att ockupanterna ska vräkas. En ny omgång i domstol väntar i september.

En domare har meddelat att det inte handlar om deras primära bostad utan i stället en semesterbostad, eller andra bostad. Av det skälet ansågs inte ärendet vara brådskande i domstol.

Polisen har varit vid huset upprepade gånger men ingenting har hänt. Polisen har sagt till Jörn att han inte ska besöka huset. Ockupanterna är kända hos polisen sedan tidigare.

Norsk tv har gjort inslag om syskonparet Hokholt. Efter tv-inslaget har de fått många samtal från andra landsmän som har samma problem i Spanien.

”Det finns många berättelser, och alla är lika förvånade som vi”, säger Jörn.

”Det vi inte kan förstå är varför de spanska myndigheterna inte gör något åt problemet. Detta är en skam för landet och skrämmer potentiella husköpare”. 

I september ska ärendet upp i domstol på nytt. För Jörn, Vibeke och Elisabeth betyder det ytterligare utgifter.
”Vi kan bli ruinerade på detta” säger Jörn till El Español.

Antena 3 har de senaste veckorna belyst problemet med husockupanter. Problemet finns över hela landet. Den spanska tv-kanalen har även visat inslag om Hokholt.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255