Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-07-29

Spaniens huvudstad Madrid skärper restriktionerna

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-07-29

Från och med torsdagen den 30 juli skärps flera av restriktionerna mot coronapandemin i Spaniens huvudstad, det handlar om munskydd – ansiktsmasker, social distansering, öppettider, mm. Men även en del nytänkande finns som tänkbara kommande åtgärder.

De i Sverige kontroversiella ansiktsmaskerna blir nu obligatoriska i alla offentliga utrymmen, inklusive trottoarkaféer, även när sociala distansåtgärder kan respekteras. Den regeln har för övrigt redan införts i alla Spaniens 17 regioner, med undantag av Kanarieöarna.

Sociala sammankomster begränsas till 10 personer och nattöppna verksamheter måste stänga senast klockan 01.30 och får inte göra några fler insläpp efter 01.00. Dessa näringsställen blir också ålagda att registrera alla kunders identitet för att kunna underlätta smittspårning efter framtida eventuella nya Covid-19 utbrott. Kapaciteten på caféer och restauranger kommer också att begränsas.

Åtgärderna aviserades i går på en presskonferens av Isabel Díaz Ayuso, regionalpresident för ”Comunidad de Madrid” som är provinsen och regionen som staden Madrid ingår i. Hon sade att ”Vi är oroliga för många ungdomars beteende. De äventyrar sina grannar men också deras akademiska och fungerande framtid. De unga i Madrid måste bli våra allierade”. Hon förklarade att den nya strategin syftar till att undvika en återgång till de tidigare fängelseliknande åtgärderna, som har fått återinföras i vissa områden i Katalonien och Aragonien. "Strategin nu är att inte behöva gå tillbaka till detta".

Díaz Ayuso meddelade också planer på att i september pröva ett “Covid-19-pass” för att identifiera de individer som har utvecklat antikroppar mot sjukdomen. Vid premiären skulle det här kortet vara kunna vara tillgängligt för dem som har återhämtat sig från coronavirus och tagit ett PCR-test.

"Med det här kortet kommer det att bli mycket lättare att få tillgång till gym, museer och stängda utrymmen," sade hon och argumenterade för att "experimentprojektet" kommer att göra det "mycket lättare att undvika fängelseliknande åtgärder. Alla som inte kan smittas kommer då att kunna fortsätta att ha ett normalt liv. ”

Världshälsoorganisationen (WHO) avrådde emellertid i april mot immunitetspass och hävdade att det inte fanns tillräckligt med vetenskapliga bevis för dess användning. "Det finns för närvarande inga bevis för att personer som har återhämtat sig från Covid-19 och har antikroppar är skyddade mot en andra infektion," skrev organisationen den 25 april.

De flesta av Madrids folkhälso- och primärvårdsföreningar undertecknade ett dokument för två dagar sedan där de efterlyste resolutare åtgärder. ”Att vänta tills det är en ny kraftig uppgång (av smitta) med att anställ mer personal är inte ett giltigt alternativ”. De rekommenderade i sitt dokument att det behövs anställas mellan 800 och 1.200 kontaktspårare.

Att få fram relevanta siffror om den epidemiologiska situationen i Madrid är svårt. Den regionala regeringen publicerar inte hur många som har testats positivt för Covid-19 i förhållande till det totala antalet tester. Inte heller avslöjar de var de dagliga utbrotten kommer ifrån, uppgifterna om det fåtal utbrott som skall finnas i Madrid står heller enligt de flesta bedömare inte i relation till det stora antalet nya infektioner.

Bildtext: Isabel Díaz Ayuso på presskonferensen, foto: Europa Press.
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255