Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-06-16

Flygplatserna i Spanien ökar verksamheten

 Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats
Dela med
SvM
2020-06-16

Som förberedelse för den förväntade ökningen av turister släppte flygplatsbolaget Aena i går en plan för att återuppta verksamheten på Spaniens främsta flygplatser som inkluderar återöppnande av terminaler och anläggningar som har stängts på grund av pandemin.

Vissa öppningar har redan gjorts, fler kommer den 21 juni då rörligheten inom Schengenområdet återupptas och ännu fler den 1 juli då även resenärer utanför Europa kommer att gradvis släppas in.

På Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats i Madrid är det för närvarande bara terminal 4 (T4) som är i drift. Terminal 1 som har varit stängd sedan april öppnar den 1 juli och veckorna därefter kommer AENA att avgöra när T2, T3 och satellitterminalen T4S kan öppnas igen. Öppnandet av dessa är beroende på den pågående krisen, rörelsebegränsningarna och utvecklingen av flygtrafiken, faktorer som i nuläget är okända.

På Josep Tarradellas Barcelona-El Prat flygplats i Barcelona skall T1-sidodockan öppnas i juli och ansluter då till zonerna A och D som har varit i drift under hela koronakrisen. Terminalerna T2A och T2B öppnar igen i Augusti då antalet passagerare och flygningar förväntas öka kraftigt.

På Palma de Mallorcas flygplats öppnade en tredjedel av terminal C i går för att kunna ta hand om de passagerare som anlände från Tyskland i det pågående försöksprojektet. Av de 48 flygningar som landar på Balearerna under de kommande två veckorna kommer 38 att landa på Palma de Mallorca, 8 på Ibiza och en på Menorca. Palma de Mallorcas flygplats kommer att starta upp mer av verksamheten i Augusti och Tewrminal C och A kommer att vara helt operationella i september.

Aena kommer att gradvis öppna resten av Spaniens flygplatser med start den 21 juni då resebegränsningarna gradvis avvecklas. Denna plan är en del av ett bredare projekt för att omorganisera flygplatsnätet när Spanien går in i den så kallade "nya normaliteten" efter en långvarig nedstängning och avskalningsprocess på grund av koronavirus-pandemin.

Under de senaste veckorna har Aena genomfört säkerhetsåtgärder för koronavirus, allt för att säkerställa att resenärerna kan flyga säkert. Informationsaffischer har placerats i nyckelområden på flygplatser och man har också installerat handbehandlare, golvmarkörer för att indikera säkra avstånd och skyddsskärmar. Dessutom släpps påminnelser om att bära ansiktsmasker och hålla sig från andra resenärer varje femte minut över flygplatshögtalarna.

Från 1 juli kommer Aenas flygplatser att söka efter potentiella koronavirusfall med hjälp av värmekameror som kan kontrollera kroppstemperaturen för flera personer samtidigt, vilket är en förbättring från att göra det en i taget med en termometer pekande mot varje persons panna.

Resenärer måste också fylla i ett ”Passenger Location Card (PLC)”, som de måste fylla i med information om alla koronavirussymptom de kan ha, och deras kontaktadress under sin vistelse i Spanien. Dessa formulär, som för närvarande delas ut manuellt, kommer att datoriseras för att göra processen snabbare och undvika stora käer på flygplatserna. Liknande åtgärder har redan inkluderats i turismprogrammet på Balearerna.

Aenas plan har utvecklats efter rekommendationerna från Europeiska kommissionen och Europeiska unionens luftfartssäkerhetsbyrå (EASA) i samarbete med EU: s medlemsländer, flygplatsföreningen ACI Europe och International Air Transport Association (IATA).

Relaterade artiklar:
Ryanair startar 69 rutter från Málaga.
Air Europa återstartar inrikesflyg i Spanien samt internationella flyglinjer.

Bildtext: Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats, foto: Jean-Pierre Dalbéra.
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255