Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-06-11

Ny rekommendation från EU: Öppna gränserna på måndag

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-06-11

EU-kommissionen har på torsdagen gjort en ny framstöt till medlemsländerna som ingår i Schengen att avskaffa de inre gränskontrollerna före måndag den 15 juni och börja öppna EU:s yttre gränser från och med den 30 juni.

Spaniens största dagstidning El País beskriver avtrappningen inom EU som ett komplicerat pussel för resenärer. Italien har redan öppnat sina gränser. Österrike har öppnat gränsen för vissa. Och så har vi Spanien som inte har öppnat gränsen för någon.

EU bygger på fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och människor. Nu rekommenderar EU att samtliga medlemsländer gemensamt öppnar sina gränser till måndag.

Eftersom läget är kritiskt i flera länder utanför EU när det gäller covid-19-pandemin rekommenderar EU-kommissionen ett gradvis öppnande med hänsyn till situationen i varje land. EU hoppas att listan över godkända länder gradvis kommer att utvidgas.

Det gäller främst västra Balkan med Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Montenegro, norra Makedonien och Serbien som har en liknande eller bättre situation än EU.

Även om det är upp till varje EU-land att själva bestämma om sina gränser rekommenderar kommissionen ett fritt resande redan från och med måndag.
- Mitt budskap är att man bör öppna upp så fort som möjligt. Nu har vi nått en situation där läget verkligen förbättras i alla medlemsländer, sa inrikeskommissionären Ylva Johansson på en presskonferens i Bryssel på torsdagen.

Under de senaste två veckorna har det i EU rapporterats om mindre än 100 nya smittfall per 100.000 invånare enligt Europeiska kommissionens rapport.

Hur Sánchezadministrationen förhåller sig till EU-kommissionens nya rekommendation om att öppna gränserna på måndag var något oklart på torsdagseftermiddagen.

Källor vid Transportdepartementet anser att ”Spanien har de faser som de har” och att det är Hälsodepartementet som har sista ordet i hur Spanien tänker agera.

Kung Felipe VI sa idag att Spanien är en säker kvalitetsdestination.
- Vi bjuder på en stor mångfald och är dessutom konkurrenskraftigt. Vi har varit världsledande inom turism och nu är det dags att demonstrera det igen.

Under gårdagen beslutade Sánchezregeringen att ögruppen Balearerna får ta emot 10.900 turister från Tyskland från måndag. Ibiza, Mallorca och Menorca ingår i ett försöksprojekt.

Andalusiens regionansvarige för turism, Juan Marín, meddelade senare under gårdagen att Andalusien önskade följa Balearernas väg och kunna ta emot utländska turister från måndag. I dagsläget har inte Andalusien fått grönt ljus till att ta emot turister från måndag.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255