Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-06-09

Intresset för turistlägenheter svalnar - blir till hyresrätter

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-06-09

Från ”pisos turísticos” till ”alquiler residencial”. Covid-19-pandemin sätter ytterligare spår i turistsektorn. Enbart i Andalusien var antalet registrerade turistlägenheter hos myndigheterna uppe i 40.000 i februari. Med covid-19-pandemin väljer många ägare att skriva om turistlägenheterna till hyresrätter. De går från att ha varit ”pisos turísticos” till ”alquiler residencial” för att hyras ut på lång tid.

Enligt affärstidningen El Economista.es så har redan 16,5 procent av landets turistlägenheter blivit vanliga hyresrätter. I Madrid och Barcelona uppges hela 40 procent registrerats om.

Under de senaste åren har antalet turistlägenheter formligen exploderat. Det gäller inte minst i storstadsregioner som Barcelona och Madrid men även i turistområden som Costa Blanca och Costa del Sol.

I Andalusien har ägarna sedan februari 2016 varit tvungna att registrera sina uthyrda semesterbostäder på kort tid vid myndigheten RTA (Registro de Turismo de Andalucía). Det gäller lägenheter som är avsedda för semesteruthyrning. I Andalusien finns sedan tidigare en sammanslutning av turistlägenheter, AVVA (Asociación de Viviendas Turísticas de Andalucía).

De senaste dagarna har flera spanska medier rapporterat om att intresset för att registrera en bostad som turistlägenhet har svalnat rejält. Och allt beror på situationen med covid-19-pandemin och de dåliga prognoserna för turistsektorn under resten av året.

I Barcelona finns turistlägenhetsorganisationen Apartur. De uppger att verksamheten gick miste om inkomster på 20 miljoner euro i mars och mellan 30 och 40 miljoner i april, bara i Barcelona.

Det gör att turistlägenheter återvänder till den mer traditionella marknaden att hyras ut på lång tid.

Pisos.com uppger att från mars till maj har 16,5 procent av tidigare turistlägenheter registrerats om till vanliga hyresrätter.

Men förändringen gillas inte av alla. Bland annat säger intresseföreningen ANA (Agencia Negociadora del Alquiler) att omregistreringen kan vara olaglig om ägarna efter ett år återigen väljer att registrera om lägenheten till turistlägenhet.

Då gäller det att kunna visa upp ett korrekt hyresavtal från det senaste året och att det har varit ett långtidskontrakt.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255