Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-05-31

19.175 dödsfall på Spaniens äldreboenden

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-05-31

Regeringschefen Pedro Sánchez valde idag att jämföra sig med USA och delstaten New York när det gällde vem som lyckats bäst i att bekämpa covid-19-pandemin. En samling stater och delstaten New York i en annan världsdel. Faktum är att Spanien klarat krisen sämst av samtliga Medelhavsländer. Men det nämner inte Sánchez.

Av Ola Josefsson
 
Pedro Sánchez undgår helt att nämna Grekland (2.915), Frankrike (151.000), Italien (232.248) eller Portugal (32.203) när Spanien har minst 239.228 smittade hittills. Eller 27.125 döda när Grekland bara redovisar 175 avlidna i covid-19. Då väljer Sánchez att jämföra sig med USA och delstaten New York.

Och varför avled 19.175 åldringar vid ålderdomshem i Spanien? Under 80 dagar med nationellt nödläge avled 240 åldringar på spanska ålderdomshem i genomsnitt per dag.

Det är fler än vad som avled vid terrorattentat i Madrid i mars månad 2004, 190 människoliv släckts den gången på en dag.

Eller att en fullsatt Airbus 320 skulle störta i Spanien varje dag, i tre månader och samtliga skulle omkomma.

Hur kunde det gå så här? Det säger inte Sánchez något om. Om Spanien tänker tillsätta en oberoende coronakommission eller sanningskommission får vi inte heller veta.

I dagsläget har dock inte mindre än 361 utredningar inletts när det gäller antalet dödsfall vid äldreboende i Spanien. 190 av dessa är civilmål, 171 är brottsmål.
- Åldern är inget skäl till att dra in på livsnödvändig vård, säger en åklagare.

Fram till den här helgen hade den spanska regeringschefen valt att framträda i tv på lördagar. I stället framträdde Sánchez på söndagen mellan klockan 14 och 15 som har varit regionpresidenternas tid på tv att framträda under det nationella nödläget.

Flera regionpresidenter har varit kritiska mot Sánchezregeringens favorisering av vissa regioner. Andalusiens regionpresident Juanma Moreno som framträdde som vanligt i Canal SUR när Sánchez framträdde i den nationella tv-kanalen la 1 upprepade sitt tidigare besked att det är politik som ligger bakom regeringens avtrappningstaktik.

Från måndag när provinserna Granada och Málaga med kustremsorna Costa Tropical och Costa del Sol går in i fas 2 är det fortsatt inte tillåtet att besöka andra provinser i Andalusien. Är du bosatt i provinsen Málaga får du inte köra in i Granadaprovinsen.

Men i Baskien är det tillåtet trots att regionen befinner sig i fas 2 och har fler smittade och högre dödstal i covid-19. Det behöver knappast tilläggas att det baskiska nationalistiska partiet PNV stöder Sánchezregeringen i att förlängningen det nationella nödläget en sjätte gång, fram till den 21 juni.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno upprepade vid en videokonferens på söndagen sitt besked till Sánchez att samtliga åtta provinser i Andalusien bör gå över till fas 3 samtidigt den 8 juni.

Som det varit hittills har provinserna Málaga och Granada legat en vecka efter övriga provinser i avtrappningen.

På söndagen meddelade Sánchez att centralregeringen ger regionregeringarna utökade rättigheter i att avgöra och administrera den slutgiltiga avtrappningen av restriktioner från fas 3, utan att nämna ytterligare vad detta betyder.

Sánchezregeringen förbehåller sig dock rätten att komma med råd och vägledning när det kommer till invånarnas möjlighet till resor.

Nästa vecka kommer Pedro Sánchez att be kongressen om att förlänga det nationella nödläget fram till den 21 juni. Regeringen hoppas på fortsatt stöd av baskiska PNV och Ciudadanos samt att katalanska ERC lägger ned sina röster.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255