Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-05-26

Känslig coronarapport och Guardia Civil-chef fick gå

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-05-26

Idag kom beskedet att Guardia Civils näst högste chef, generallöjtnanten Laurentino Peña, avgår. Hans beslut är ett direkt svar på att Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska (bilden) på måndagen gav högste chefen för Guardia Civil i Madrid, Diego López de los Cobos, avsked. Orsak: En rapport som visar att regeringen inte tog rekommendationen på allvar att ställa in manifestationen på den internationella kvinnodagen den 8 mars. Men att det skulle vara skälet förnekar Grande-Marlaska idag.

Enligt inrikesministern är skälet till uppsägningen ”förlorat förtroende”. Så lät det igår.

En känslig rapport från Guardia Civil antyder att ett regeringsbeslut kan ha medverkat till den smittspridning av coronaviruset som skedde i samband med 8 mars som samlade en bra bit över 100.000 feminister.

”Det borde inte ha varit någon demonstration eller samling av människor i Madridregionen på grund av hälsorisken med Covid-19”. Så står det i rapporten från Guardia Civil som skickades till regeringen 5 mars och som nu ligger vid domstol 51 i Madrid där regeringens ansvar för att ha godkänt manifestationen 8 mars utreds.

I den 83-sidiga rapporten som är utarbetad av utredare vid Guardia Civil framkommer det, att det fanns en bred kunskap om riskerna med corona som kom från hälsovårdsmyndigheterna och virusets utveckling.

Enligt rapportens slutsatser handlar det om ”nödvändiga rekommendationer” som kom från hälsovårdsmyndigheterna. För att säkra folkhälsan skulle rapporten ligga till grund för att förhindra att stora evenemang skulle hållas.

Inrikesministern Fernando Grande-Marlaska sa vid en presskonferens vid middagstid på tisdagen att avskedandet av Diego López de los Cobos är naturligt och motiveras av att ledningen inom Guardia Civil ska förändras.

Grande-Marlaska säger också att beslutet inte har något med den 8 mars att göra. Han beklagar också beslutet från Laurentino Peña att avgå ”på grund av brist på harmoni” med sina chefer. Han uppskattar det arbete som Peña fram till nu har gjort.

Diego López de los Cobos skulle gå i pension under 2020.

Innehållet i rapporten är känsligt för den spanska regeringen och hanteringen av Covid-19-pandemin som slagit hårt mot Spanien med hittills 26.834 döda och minst 235.400 smittade. Bara två länder till Europa har fler smittade, Ryssland och Storbritannien.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255