Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-05-10

Sánchez asymmetriska jämlikhet förvånar

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-05-10

Att Spaniens socialistiska centralregering har beslutat sig för att Costa del Sol och Costa Tropical inte uppfyller kraven för att gå in i avtrappningsfas 1 från måndag innebär skador på kusternas varumärke som turistmål. Det sa Andalusiens regionpresident Juanma Moreno vid en presskonferens på söndagseftermiddagen. Moreno hade som vanligt på söndagen medverkat vid videokonferensen med Pedro Sánchez och de övriga regionpresidenterna i Spanien (bilden).

Av Ola Josefsson

Från måndagen går sex av Andalusiens åtta provinser in i avtrappningsfas 1 i landets exitstrategi för att komma ur en nedstängning. Provinserna Málaga och Granada däremot får vänta. Caféer, barer, restauranger, hotell och marknader blir fortsatt stängda och drabbar i huvudsak arbetslösa ungdomar och kvinnor.

Regeringschefen Pedro Sánchez har pratat om den asymmetriska öppning av nedstängningen. Det är uppenbart att den inte är jämlik.

Beslutet har lett till en stor besvikelse och presidenten för den andalusiska regionala regeringen har överklagat till centralregeringen. Juanma Moreno redovisade på söndagen statistik över antalet smittade per hundra tusen som visar att landets centralregering behandlar regionerna på olika sätt.

Moreno säger att det är mycket svårt att förstå regeringschefen Pedro Sánchez beslut med tanke på att området Costa del Sol har 1,6 fall per 100.000 invånare och inte kan gå vidare till avtrappningsfas 1 när andra regioner och provinser som har mycket högre siffror får grönt ljus.

”Sådana här beslut orsakar skador på varumärkena Costa del Sol och Costa Tropical”.

”Samtliga provinser i Andalusien har färre än hundra patienter som vårdas för Covid-19. Och totalt är det färre än 100 som får intensivvård. Med försiktighet och samarbete kommer vi att fortsätta arbeta så att Andalusien kan gå in i fas 1” skriver Juanma Moreno på Twitter.

Elías Bendodo, talesperson för Andalusiens regionregering är mycket kritisk till den modell av avtrappning som Spanien använder sig av och som inte förekommer i något annat europeiskt land. Att lämna Costa del Sol och Costa Tropical utanför fas 1 från måndagen är ett felaktigt beslut, menar Bendodo och hänvisar till siffror.

”Det finns 81 kommuner i provinsen Granada med noll fall av coronaviruset. Samma kriterium bör gälla för hela Spanien. Costa del Sol har 1,6 coronapositiva per 100.000 invånare under de senaste två veckorna. Granada har 2,7 medan Baskien har 33, Navarra 62 och La Rioja 56. Provinserna Málaga och Granada står kvar på fas 0 medan de övriga går över till fas 1”.

Dagstidningen Ideal skriver på söndagen att Granadaprovinsens kustremsa med Costa Tropical samt Alpujarra har den lägsta infektionsgraden per befolkning i Andalusien.

Marbellas borgmästare Ángeles Muñoz skriver på Twitter att ”Costa del Sol har fått tillräckligt med skador. Den här regeringen måste förklara för turistsektorn och allmänheten varför de använder olika kriterier för Andalusien och provinsen Málaga jämfört med andra regioner i Spanien. Det är obegripligt”.

Journalisten och fotografen Juan Manuel de Haro på Costa Tropical skriver på Twitter och ifrågasätter varför vissa provinser i andra autonoma regioner som Valencia, Katalonien och Castilla-León kan gå in i fas 1 och inte Costa Tropical och provinsen Granada. Är kriterierna desamma för alla” frågar sig de Haro.

Enligt Juanma Moreno straffas Andalusien på andra sätt genom att regionen går miste om tidigare utlovat stöd. Centralregeringen har förändrat sina kriterier för hur tio miljarder euro ska omfördelas till Spanien regioner och hälsovård. Nu visar det sig att Andalusien går miste om 561 miljoner euro.

Andalusien har även fått färre bidrag från tilldelade EU-fonder jämfört med vad som först hade sagts. Enligt Juanma Moreno har regionen bara fått 13 procent av hjälpprogrammet.

Juanma Moreno berömde invånarna i Andalusien för deras goda disciplin och ansvar de har visat, och betonade att social distansering gäller i fortsättningen precis som tidigare. Han rekommenderar allmänheten att bära munskydd när så är lämpligt.

I regionen Andalusien bor det 8,4 miljoner människor.

Läs mer här: Stor besvikelse på kusten efter regeringens besked om fortsatt fas 0-status
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255