Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-05-09

Stor besvikelse på kusten efter regeringens besked om fortsatt fas 0-status

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-05-09

Det är stor besvikelse idag på Costa del Sol och Costa Tropical efter beskedet att provinserna Málaga och Granada från måndag inte går vidare till avtrappningsfas 1 i landets exitstrategi för att komma ur en nedstängning. Det som befolkningen på Balearerna, Kanarieöarna och i svensktäta områden som Torrevieja och Altea kan glädja sig åt.

Av Ola Josefsson

På Costa del Sol-sjukhuset är endast sex personer inlagda och får vård för Covid-19. Sjukhuset täcker ett befolkningsunderlag på 680.000 invånare. Men Costa del Sol står fortsatt i fas 0.

På måndag går 51 procent av befolkningen i Spanien in i avtrappningsfas 1 vilket betyder att caféer och restauranger med uteservering kan öppna med 50 procents beläggning. Kommersiella lokaler på max 400 kvadratmeter kan öppna liksom bibliotek, marknader, muséer och hotell. Detta gäller inte för Costa del Sol och Costa Tropical.

Näringslivet i form av servicenäringen, barer, restauranger och hotell får nu se ytterligare värdefull tid gå förlorad i och med att omstarten skjuts upp.

Almuñécars borgmästare ger uttryck åt sin besvikelse:
- Självklart kommer hälsan i första hand. Men vårt område motsvarar de regioner och provinser som går in i avtrappningsfas 1 från måndag, när det kommer till infektionstakten av Covid-19. Vi förblir i fas 0. Det är orättvist, säger Trinidad Herrera.

Brist på demokratiska principer ligger bakom beslutet menar Herrera och pekar på att Costa Tropical inte har haft några nya Covid-19-fall den senaste veckan.

- Jag anser att det är orättvist särskilt med tanke på hur många företag som har förberett sig för att öppna. Vi har det mycket svårt ekonomiskt och jag tycker att det är mycket tråkigt att de lämnar oss ute på detta sätt.

Och Trinidad Herrera är inte ensam om den inställningen. Andalusiens regionpresident Juanma Moreno talar om en ”uppenbar diskriminerande behandling” av Andalusien som ligger på samma nivå som andra regioner som går över till fas 1.

- Hela kartan över Andalusien bör målas i färgen fas 1. Det är svårt att förstå att avtrappning görs i andra autonoma regioner som uppvisar liknande siffror men inte i Andalusien, säger Moreno som har lämnat in klagomål och önskan om att beslutet ska ses över och att samma kriterier ska gälla för Andalusien.

Francisco Salado, president vid provinsstyrelsen Diputación i Málaga, säger att befolkningen har rätt att veta varför olika kriterier har använts på Málaga jämfört med andra provinser som gått vidare till fas 1. Han är kritisk mot regeringen och beklagar att förslaget från Junta de Andalucía inte har respekterats.

I café- och restaurangsektorn liksom även inom hotell talar man nu om ännu mer förlorad tid. Många caféer och restauranger med uteplatser var förberedda på omstart från måndag.

Diario SUR:s chefredaktör Manolo Castillo skriver idag på Twitter:
”Det är uppenbart att regeringens nedtrappningskriterier också är politiska och inte bara sanitära vilket är det allvarligaste och mest oroande”.

Det hårt drabbade Baskien och regionregeringen som stöder Pedro Sánchez gick vidare till fas 1. Kanarieöarna som har få smittade i nära nivå med Andalusien och vars regionregering och största parti Coalición Canaria i veckan röstade för fortsatt förlängning av nödläget och gav sitt bifall åt Sánchez, gick också vidare till fas 1.

Baskien har 62,96 dödsfall relaterade till Covid-19 per 100.000 invånare medan Andalusien har 15,46. Men Baskien fick grönt ljus av Sánchez-regeringen medan de andalusiska provinserna Granada och Málaga vackert får vänta.

Esteponas borgmästare José García Urbano skriver på Twitter ”att lämna Málaga i fas 0 är ett regeringsbeslut som inte har någon rimlig teknisk eller rättslig grund. Det är klart att samma undantag och kriterier inte har tillämpats här som i andra delar av landet”.

”Varje dag som regeringen försenar återkomsten till normalitet och inte vidtar åtgärder för att stimulera ekonomin fördjupas krisen som ger tusentals arbetslösa i provinsen Málaga. Vi hoppas att Sánchez-regeringen omprövar sitt beslut och inte straffar provinsen Málaga”.

Chefen för spanska akutsjukvården, Fernando Simón, säger att Málaga och Granada inte går vidare till fas 1 men utvecklingen är bra och går mot rätt håll och att de är nära att gå vidare. Han kommer att samtala med hälsovårdsmyndigheterna i Andalusien om provinserna Málaga och Granada kan gå vidare de närmaste dagarna precis som Almería, Cádiz, Córdoba, Huelva, Jaén och Sevilla gör från måndag.

Hälsovårdsminister Salvador Illa säger att provinsen Málaga och Costa del Sol mycket väl kan gå in i fas 1 från den 18 maj. Men bedömare tolkar hans uttalande som dålig makeup.

Provinsen Málaga består av sex hälsovårdsdistrikt. De flesta har mellan 0 till 9,99 SARS-CoV-2-fall per 100.000 invånare enligt PCR-testr. De områden som visar kraftigare smittfrekvens är Málaga-Rincón de la Victoria (12,3), Almogia, Totalán, Moclinejo och Macharaviaya.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255