Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Nyhet 2020-04-29

Så blir ditt nya normala spanska liv

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-04-29

Stranden och dopp i havet får vänta till den 8 juni. Men i övrigt blir det utökad personlig frihet från lördag under kontrollerade former och villkor från hälsovårdsdepartementet när Spanien lättar något på sina restriktioner. Då väntar individuella promenader eller löpning för den som har längtat efter det.

Äldre personer från 65 år som representerar 20 procent av befolkningen i Spanien får gå ut från måndag den 4 maj. Korta promenader i kvarteret runt bostaden rekommenderas, och med munskydd.

Även om nationellt nödläge gäller fortsatt och den spanska regeringschefen Pedro Sánchez har flaggat för en fjärde förlängning med ytterligare två veckor från den 11 maj så planeras det för en avtrappning och ett flertal undantag.

Det är även oklart om Pedro Sánchez skulle få tillräckligt stöd i kongressen för en fjärde förlängning av det utlysta nationella nödläget.

Nu närmast väntar fyra avtrappningsfaser med benämningen 0, 1, 2 och 3 under de kommande två månaderna. Varje fas får en tid på två veckor innan övergång till nästa fas. Det betyder att efter åtta veckor, i slutet på juni, ska avtrappningen av det nationella nödläget vara avklarat om allt går som planerat.

Turistsektorn kan öppna upp den 11 maj men dock i liten skala för den lokala turismen. Först i slutet på juni väntas turistbranschen lägga in nästa växel.

I skrivande stund finns det inget beslut om när golfbanorna öppnar. Ana Nyblom, Business Development Manager, på Golf Torrequebrada i Benalmádena, säger till Svenska Magasinet att de avvaktar beslut från golfförbundet i hur de ska agera.

Fas 0
Avtrappningen börjar den 4 maj men redan från lördag kan du motionera, promenera eller ägna dig åt individuella sporter utomhus som cykling, löpning, inlines och surfing. Från måndag öppnar frisörer och tandläkare som har tidsbokning. Även restauranger och barer för avhämtning öppnar.

(Däremot kommer Formentera i ögruppen Balearerna samt La Gomera, El Hierro och La Graciosa i Kanarieöarna gå in i fas 1 redan på måndag den 4 maj).

Fas 1 (från den 11 maj och 15 dagar framåt)
Hotell och turistlägenheter öppnar upp med begränsat antal lokala gäster. Turister från utlandet får vänta till slutet på juni. Mindre butiker, barer och restauranger med utomhusserveringar samt kyrkor och församlingar öppnar upp med ett högsta antal besökare på 30 procent av det tillåtna. För personbilstrafiken gäller 50 procent av bilsätena får användas. Muséer öppnar upp. Även sportanläggningar med tidsbokning av individuella sporter utan kroppskontakt samt med stängda omklädningsrum. Marknader s k Mercadillos kan öppna igen.

Fas 2 (från den 25 maj och 15 dagar framåt)
Barer och restauranger kan öppna serveringen inomhus med beläggning på högst 30 procent av det tillåtna, med kravet om plastskärmar och avskilda bord. Samtliga butiker i kommersiella köpcentrum kan öppna liksom biosalonger, teatrar, och nationalmonument med ett högst antal besökare på 30 procent av det annars tillåtna. Idrottsevenemang som fotbollsmatcher kan hållas utan publik. Även konstgallerier kan öppna med begränsat antal besökare.

Fas 3 (från den 8 juni och 15 dagar framåt)
Cocktailbarer med ett begränsat antal besökare och med en tredjedels beläggning. Bröllop och likvaka med ett begränsat antal besökare tillåts. Kyrkor och församlingar kan hålla möten/kongresser med högst 80 personer tillåts. Och stränderna öppnar för badgäster med vissa villkor på social distansering.

Hälsovårdsdepartementet rekommenderar allmänheten att bära munskydd och skyddshandskar som är desinficerade. Det är inget krav utan en rekommendation speciellt för riskgrupper.

Det blir ingen återstart för skolorna i Spanien utan fortsatt distansundervisning läsåret ut. Eleverna kan återvända till skolorna först med nästa läsår som inleds i september.

Mattias Kerttu, rektor på Svenska skolan i Fuengirola, säger i en skriftlig kommentar till Svenska Magasinet:

- Vi följer beslutsprocessen och nyhetsrapporteringen noggrant; i nuläget avvaktar vi formella beslut på de aviserade riktlinjerna och förtydliganden kring vad de innebär generellt för skola och oss specifikt.

- Internt har vi en planering som tar hänsyn till de aviserade riktlinjerna och vid beslut kan vi organiserat och snabbt agera i linje med dessa. Just nu avvaktar vi som sagt formella beslut och vi känner oss trygga oavsett hur man beslutar på central nivå.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255