Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Nyhet 2020-04-22

EU öppnar för utlandsresor redan i sommar

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-04-22

Den reguljära flygtrafiken pekas ut som det viktigaste verktyget för att få igång turismen när vi väl har lämnat coronakrisen bakom oss. Och det kan bli möjligt att åka på sommarsemester till Spanien redan i sommar. Det säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Turistnäringen inom EU och speciellt i Spanien är i fritt fall på grund av coronarestriktionerna. Och skadorna blir bara större ju längre tid det tar innan luftrummet öppnas för reguljär flygtrafik.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tror att det går att få igång resandet genom exempelvis krav på hygien och social distansering.
-Jag tror att vi ska kunna hitta smarta lösningar så att vi kan åka på sommarsemester.

Spanien och inte minst turisttäta områden som Costa del Sol, Costa Tropical, Costa Blanca, Balearerna, Kanarieöarna och andra populära kustremsor är i stort behov att turistsektorn och servicenäringen kan starta upp igen.

EU-kommissionen fokuserar på detta även om det ännu inte har inrättats några samordnade åtgärder mellan länder för att göra det. Igår sa EU-kommissionären för den inre marknaden och industrin, Thierry Breton, att han är övertygad om att européerna kan återuppta resor inom EU redan i sommar.

Det kommer att ske gradvis och med begränsningar men för Spanien är detta goda nyheter.

Tidigare i veckan kom det siffror på som visar att Spanien går miste om intäkter på 120 miljarder euro från turistindustrin om inte utrikestrafiken går igång förrän i november. Uppskattningsvis 80 procent av all aktivitet och arbetstillfällen inom turism kommer att gå förlorade, enligt siffror från branschorganisationen Exceltur.

De ekonomiska skadorna kommer att förvärras om inte återhämtningen påskyndas stegvis inom turistsektorn.

Omsättningen i turistsektorn förväntas sjunka med 50 procent i år. För researrangörer och resebyråer blir minskningen 70 procent och för flygbolag och kryssningsföretag förväntas ett tapp på 80 procent.

EU förbereder en krisplan med ett räddningspaket där turistsektorn får 375 miljarder som Spanien skulle få nytta av.

Den spanska branschorganisationen Exceltur är dock bekymrade för situationen och förutspår att flygplatser kommer att stängas på grund av svårigheten att ta emot utländska turister från länder som inte har kommit ur coronakrisen. Nationella nödlägen har inte utlysts samtidigt i alla länder vilket gör att länderna ligger i olika faser i bekämpningen av Covid-19.

Det finns risk för att efterfrågan från utlandet inte kommer igång förrän i november, enligt deras beräkningar.

Spaniens riksbank, Banco de España, publicerade tidigare i veckan en rapport med olika scenarier för turistsektorn. Allt från en progressiv återhämtning som börjar i sommar till en mer långvariga effekt som varar fram till mitten av 2021.

Av dessa skäl har turistsektorn begärt att permitteringar, så kallade ERTE, kan förlängas med minst sex månader efter att det nationella nödläget är över.

Arbetsminister Yolanda Díaz har öppnat för att ERTE kan fortsätta i vissa sektorer på grund av force majeure efter det nationella nödläget är avlyst.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255