Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-04-12

Praktisk guide inför fortsättningen med nationellt nödläge

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-04-12

Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska meddelade på lördagen att tio miljoner munskydd kommer att delas ut under rusningstid måndag och tisdag i kollektivtrafiken till pendlare på buss, tunnelbana och pendeltåg, Cercanías, i större spanska städer. Det gäller de som efter påskhelgen återvänder till sina arbetsplatser inom främst viktig industri och byggsektorn.

Det är fortsatt nationellt nödläge och karantän som gäller även om vissa yrkesgrupper återvänder till sina arbetsplatser från måndag.

Allmänheten kan bara lämna sin bostad i mycket specifika fall som att gå och handla mat, hämta mediciner, rasta husdjuret eller slänga soporna.
-Det nationella nödläget med karantän fortsätter, betonar hälsovårdsministern Salvador Illa.

Poliser, Guardia Civil, regionala- och lokala poliskårer samt frivilliga från civilförsvaret kommer att delta i insatsen med att dela ut munskydd. I provinsen Málaga ska det delas ut 370.000 munskydd. 

-Det är en skyddsåtgärd, betonar Marlaska och kompletteras med andra åtgärder som skyddshandskar, social distansering, och handtvätt under minst 40 sekunder och rikligt med vatten och tvål.
-Användningen av munskydd är dock inte obligatoriskt men vi rekommenderar det, betonar inrikesministern.

Den spanska Folkhälsovården och hälsovårdsministern Salvador Illa säger också att det inte finns något obligatoriskt munskyddskrav men rekommenderar att folk använder munskydd vid besök på offentliga platser som affärer och arbetsplatser. Ett obligatoriskt munskyddskrav går inte att införa då det saknas munskydd till hela Spaniens befolkning plus residenta utlänningar.

Munskydd rekommenderas främst i kollektivtrafiken där det kan svårare och hålla avstånd till övriga resenärer med minst en meter, helst två meter om det är möjligt.

Vid kollektivtrafiken som på bussar kommer föraren att ansvara för att kapaciteten kontrolleras och att avstånd respekteras. För taxi och övriga biltransporter gäller endast en resenär per sätesrad.

Regeringen rekommenderar att yrkesfolk tar sig till jobbet själva genom att använda motorcykel, cykel eller gå till fots för att undvika folkmassor. Vid bilresor bör dessa göras utan passagerare.

-Och undvik handskakningar eller andra hälsningar på arbetsplatsen, förtydligar Salvador Illa.

Vilka åtgärder som vidtas efter den 26 april som den senaste förlängningen av nationellt nödläge gäller till, återstår att se. Det återkommer vi till.

Pedro Sánchez sa i torsdags i kongressen att nödläget med karantän möjligtvis kan fortsätta till mitten av maj. Något sådant beslut finns ännu inte.

Några andra praktiska saker att tänka på är att rengöra mobilen regelbundet. Mobilen är ett av de mest använda föremålen under livet i karantän. Var å andra sidan försiktig med rengöringsprodukter som innehåller alkohol då dessa kan skada mobiltelefonens yta.

Kundvagnar, dörrhandtag och kontanter är andra källor vid smittspridning.

Och de skor du använder utomhus, ha inte dessa inne i din bostad. Två par skor är bättre än ett par skor. Eller gör dem rena ordentligt efter varje besök utomhus.

I övrigt gäller sunt förnuft.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255