Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-04-09

Sveriges ambassad i Madrid informerar

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-04-09

Antalet fall av Corona-smittade i Spanien fortsätter att öka och den senaste siffran över antalet bekräftat smittade uppgår till drygt 146.000 personer. Madrid-regionen och Katalonien är särskilt hårt drabbade.

Ökningstakten vad gäller antalet smittade har avtagit den senaste veckan som ett resultat av de åtgärder, inklusive begränsningar i rörelsefriheten, som den spanska regeringen har vidtagit. Om den positiva trenden fortsätter och förstärks har regeringen aviserat en långsam stegvis uppluckring av rådande begränsningar. Närmare information om när och på vilket sätt detta kan komma att ske finns inte i nuläget.   
 
Ambassaden uppdaterar löpande sin hemsida med resinformation och aktuell information om Coronautbrottet i Spanien. Du kan också hitta reseinformationen via UD:s reseapp, UD Resklar. Aktivera pushnotiser för Spanien. Ambassadens reseinformation
 
Följ även ambassadens sociala medier där uppdateringar publiceras löpande:
Twitter: @SverigeiES, Instagram: @SwedeninSpain, Facebook: Sveriges ambassad i Madrid
Vänligen notera nedan information. Situationen förändras hela tiden och det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad via media och lokala myndigheter.

Det nationella nödläge som utlystes i Spanien den 14 mars har förlängts till den 26 april. Formellt beslut om förlängningen förväntas fattas av parlamentet den 9 april. Det innebär fortsatta begränsningar av rörelsefriheten. Information om karantänsbestämmelserna finns på ambassadens hemsida.

Det svenska utrikesdepartementet har förlängt avrådan för icke-nödvändiga resor till alla länder till den 15 juni. Med det exceptionella läge som råder bör alla som planerar en resa noga tänka igenom vilka risker en resa innebär och om resan verkligen behöver, eller ens är möjlig att genomföra. Varje resenär har själv ett ansvar för att följa utvecklingen och fatta informerade beslut. Den som tillhör en riskgrupp bör vara särskilt uppmärksam. Viktigt också att kontrollera med sitt försäkringsbolag vad som gäller för reseförsäkringar i rådande läge.

Ambassaden får många samtal och mail om problem med flygresor. På grund av den rådande situation har flygbolagen kraftigt dragit ner på antalet avgångar och en återgång till mer normal trafik kan inte förväntas förrän omvärldsläget åter stabiliseras. Det betyder att man som resenär kan behöva stanna längre än vad man kanske ursprungligen hade tänkt sig.

Har ditt flyg ställts in kontakta ditt flygbolag för att försöka boka in dig på ett nytt flyg. Vi rekommenderar dig även att titta på flyg till Sverige via andra städer i Europa. Lufthansa flyger fortfarande till Skandinavien via Frankfurt från Madrid och Barcelona, dock krävs ibland en övernattning i Frankfurt. I den mån ambassaden får information om ytterligare flyg informerar vi på ambassadens hemsida, sociala media via utskick till de som skrivits upp sig på svensklistan.

UD och de svenska utlandsmyndigheterna arbetar intensivt världen över för att möjliggöra s.k. assisterade hemresor. Dessa sker främst från icke-europeiska länder där läget är särskilt allvarligt och där andra alternativ är mycket begränsade. I nuläget gäller att svenska resenärer i Spanien behöver förlita sig på befintliga kommersiella alternativ eller avvakta till dess att den ordinarie flygtrafiken mellan Spanien och Sverige återupptas.

Resor med bil till Sverige genom Spanien är möjliga så länge det handlar om transit för hemresa. Sverige har, till skillnad från t.ex. Spanien, i nuläget inga begränsningar för inresor från ett EU- eller EES-land. Mer information finns på hemsidan.

Befinner du dig i Spanien och behöver läkarvård? EU medborgare har rätt till akut vård i Spanien på samma villkor som spanjorer. Du behöver visa upp det blå EU-kortet från Försäkringskassan. Har du inte med dig EU-kortet, kontakta Försäkringskassan för att få ett provisoriskt intyg. Dubbelkolla även att du har ett fullgott försäkringsskydd.

Se ambassadens reseinformation med anledning av Coronaviruset/Covid-19 i Spanien. Där finns även kontaktnummer till de spanska regionernas telefonhjälplinjer för de som har symptom på Coronaviruset / Covid-19. På ambassadens webbplats publiceras löpande vanliga frågor och svar som kan vara till hjälp.

Vi på ambassaden i Madrid vill önska alla en så bra och vilsam påsk som möjligt under rådande omständigheter.

(Foto credits: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se)
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255