Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-04-08

Testamente i coronavirustider

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-04-08

En artikel i den spanska Civillagen som reglerar möjligheten att upprätta testamenten i epidemisituationer träder i kraft 131 år efter dess godkännande i Spanien

År 1889 godkändes artikel 701 i den spanska Civillagen. Artikeln belyser möjligheten att upprätta testamenten i en epidemisituation, utan närvaro av en Notarius Publicus. Med endast tre vittnen över 16 år gamla kan därmed ett testamente upprättas i Spanien. Artikeln har trätt i kraft efter att världshälsoorganisationen meddelade att coronavirusets spridning blivit en pandemi, vilket blir 131 år efter dess godkännande.

Den som önskar upprätta ett testamente, utan att nödvändigtvis vara sjuk av coronavirus, har rätt att vända sig till artikel 701. Tre vittnen över 16 år gamla bör närvara och dessa får inte vara varken arvtagare eller make/maka. Precis som i artikel 681 i samma Civillag bör vittnena även förstå testatorns språk, ha den nödvändiga bedömningen för att utföra vittnesarbetet, känna testatorn och bedöma dennes kapacitet. Mot bakgrund av detta, kan exempelvis testamentet därför upprättas hemma tillsammans med tre grannar eller på sjukhus med hälsopersonal. Testamentet bör upprättas skriftligt av antingen testatorn eller någon av vittnena för att sedan överlämnas till en Notarius Publicus, senast två månader efter epidemins avslut för att testamentet ska vara giltigt. Vid dödsfall under epidemin kan testamentet förklaras annullerat ifall denna inom tre månader inte överlämnas av vittnena till en Notarius Publicus för dess registrering.

Under epoken då den spanska Civillagen upprättades fanns det mycket analfabetism i Spanien och då det inte gick att upprätta skriftliga testamenten, tog man hänsyn till vittnenas minnen. Men idag är situationen annorlunda. Alla människor kan skriva och även teknologin har utvecklats. Detta ger oss möjlighet att även kunna filma och spela in ljud från en mobiltelefon, vilket sedan kan visas som bevis tillsammans med testatorn och vittnenas underskrifter.

Det bästa är att boka tid hos Notarius Publicus när man är frisk. Annorlunda är situationen då personen i fråga skulle vara smittad. Ett besök hos Notarius Publicus skulle då vara en risk för smittspridning av viruset.

Men förutom denna typ av testamente som tillåts vid epidemisituationer, finns även en annan typ av testamente som skulle kunna vara passande i sådana situationer. Detta är ett holografiskt testamente (nödtestamente) som inte kräver några vittnen. Det enda som kravs är att testatorn är över 18 år gammal, att testamentet är skriftligen och skrivet och undertecknat av testatorn, och att datum, månad och år framkommer. I testamentet måste även testatorns vilja uttryckas och vilka tillgångar som lämnas. Utan att utesluta någon som alltid har rätt till sitt arv.

Detta är dock ett testamente med många risker. Detta mot bakgrund av att denna kan tappas bort hemma, bli manipulerad eller förstörd av någon som hittar denna efter testatorns död. Självklart har detta testamente även sina fördelar, vilket är att den inte löper ut och kan upprättas i ensamhet.

Denna artikel har skrivits av Bo Wennertorp vid den svenska revisionsbyrån Global Accounting i Marbella. Du kan nå Bo på mail [email protected]
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255