Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-03-25

Fortsatt konflikt i Svenska kyrkan

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-03-25

Konflikten mellan Svenska kyrkan på Solkusten och SKUT som handlar om den tidigare kyrkoherden och nyligen invalde suppleanten Mikael Jönsson ligger kvar och pyr. Jönsson är firmatecknare i Kyrkorådet och har fortsatt legal rätt när det kommer till officiella handlingar. Konflikten är inte avslutad och är orsaken till att fem ledamöter i Kyrkorådet har lämnat sina uppdrag. Det säger en källa inifrån Svenska kyrkan på Costa del Sol.

Av Ola Josefsson

I ett extra nyhetsbrev som Svenska kyrkan på Costa del Sol skickades ut vid 16-tiden på tisdagen framkom det att fem ledamöter i Kyrkorådet lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan. Närmast väntar en kallelse med dagordning till Extra kyrkostämma, vilket kan ske först i höst, skriver Tuulikki Bylund, t f kyrkoherde, Joakim Johansson, Komminister, och och Maria Starborg, Assistent i församlingsarbete.

Förutom styrelseordföranden Anssi Lakomaa och vice ordföranden Mathias Friman avgår även ledamöterna Karl Klinga och Karl Sigge samt suppleanten Ann-Britt Ödman.

Tuulikki, Joakim och Maria kommenterar avhoppen med att de ”beklagar att dessa nödgats avgå. Deras erfarenheter och kompetens som ledamöter i kyrkorådet kommer att vara saknade. Vi tackar för ett gott samarbete och önskar Guds rika välsignelse i deras liv och fortsatta gärning”.

Enligt en källa inifrån Kyrkorådet som Svenska Magasinet har talat med under onsdagsmorgonen, och som vill vara anonym, fortsätter konflikten på samma sätt som tidigare.

- Förlikningen som gjordes mellan prästparet Mikael Jönsson/Lena Ottosson och Svenska kyrkan i Utlandet ligger i bakgrunden och gror. Det är ingen ny kris. Man kommer inte vidare från den tidigare.

Vid nyåret kom Tuulikki Bylund, Joakim Johansson och Maria Starborg från SKUT till Svenska kyrkan på Costa del Sol.
- Vissa upplever att vi blev påtvingade dessa tre personer.

Samtidigt finns Mikael Jönsson kvar inom Svenska kyrkan på Costa del Sol trots avtal om anställningsupphörande på knappt 1.860.600 SEK, ersättning på 840.000 SEK för tjänstebostad och tjänstepensionsavsättning på 259.140 SEK. Det visar avtalet som Mikael Jönsson undertecknade den 31 december 2019 med Trossamfundet Svenska kyrkan och som Svenska Magasinet har läst.

Nyligen blev Mikael Jönsson av valberedningen invald som suppleant. Han är även den som är firmatecknare i Kyrkorådet. Mikael Jönsson har legal rätt då han är registrerad i Madrid och är kyrkans representant när det gäller officiella handlingar. Han har ingen officiell rätt att viga folk och är inte heller kyrkoherde i församlingen. Men han är fortsatt präst.

Det är ingen hemlighet att personer i valberedningen vill ha Mikael Jönsson kvar.

Konflikten ligger och pyr och är orsaken till att flera avhopp.

Styrelseordföranden Anssi Lakomaa säger i gårdagens extra nyhetsbrev att ”som nuvarande kyrkorådsordförande meddela att jag avsäger mig mitt uppdrag med omedelbar verkan. Det finns en åsiktsskillnad i styrelsen som jag inte kan deltaga i. Tack för alla givande fem år”.

Vice ordföranden Mathias Friman anger ”personliga skäl. Jag önskar min ersättare från suppleanterna lycka till. Jag önskar er alla allt gott och att församlingen som jag älskar ska få blomstra och må bra. Återkommer gärna som volontär vid ett senare tillfälle.

Ann-Britt Ödman, suppleant i Kyrkorådet ”saknar förtroende för styrelsens fortsatta arbete och kan inte gå emot mitt rättspatos”.

Kalle Sigge hade hoppats på att ”arbetet skulle präglas av transparens och ärlighet. Men nu efter en kort tid har det visat sig att det inte fungerat så. Jag har därför valt att med omedelbar verkan avgå ur kyrkorådet.

Även Karl Klinga meddelar att ”med omedelbar verkan avsäger mig mitt uppdrag i kyrkorådet Svenska kyrkan på Costa del Sol”.

Tuulikki Bylund, t f kyrkoherde, säger till Svenska Magasinet att hon är överraskad att det hände så plötsligt.
- Jag har varit utestängd från information. Kyrkorådet har en Dropbox som jag inte har fått tillgång till. Jag har varit utestängd från Kyrkorådets arbete vilket är helt emot vad kyrkoordningen säger.

Så sent som i måndags hade Kyrkorådet ett virtuellt möte. Där blev Tuulikki Bylund utskälld.
- Det var ett virtuellt möte så vi träffades inte fysiskt. Jag fick bara vara med på en punkt och då blev jag utskälld. Jag ifrågasätter om de känner till kyrkoordningens stadgar.

Tuulikki Bylund hävdar att det nuvarande Kyrkorådet inte har någon giltighet.
- Det är min uppfattning eftersom de inte följt kyrkoordningen. Det anser säkert inte de själva. Här har vi olika uppfattningar.

Vid den senaste årsstämman 1 mars var det en del församlingsmedlemmar som ansåg att årsstämman inte var laglig då samtliga handlingar inte var inlämnade tio dagar före.

Hur skulle du vilja kommentera din tid hittills vid Svenska kyrkan på Solkusten?
- Det finns mycket positivt. Det har varit både vin och vatten. Väldigt många människor har anlitat mig som bikt och själavård. Vi har haft många fina gudstjänster och firat mässor. Jag har döpt, vigt och begravt folk.
- Det är en stor glädje att stå till förfogande i kyrkans tjänst.

Vad Svenska Magasinet erfar tar den tidigare suppleanten Christopher Fäldt över som t f styrelseordförande.

Till kvarvarande ledamöter och suppleanter i Kyrkorådet Svenska kyrkan på Costa del Sol
Gunilla Nordqvist
Susan L Silbo
Mirella Frehner
Christopher Fäldt
Mikael Jönsson
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255