Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-03-19

Norwegian nekar inte transitpassagerare till Sverige ombordstigning

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-03-19

Resenärer på väg till Sverige har under torsdagsmorgonen kontaktat Svenska Magasinet och uppgett att Ryanair vägrat ombordstigning. Det gäller transitpassagerare till Sverige som flyger via Köpenhamn. Under gårdagen skickade Sveriges ambassad ut en e-post med ett intyg (bilden) från Danmarks ambassadör i Madrid som ska hjälpa svenska resenärer vid behov och problem vid incheckning/ombordstigning.

Julia Eriksson Pogorzelska, Presskommunikatör vid UD:s presstjänst säger till Svenska Magasinet att det inte är på grund av de danska bestämmelserna som de nekats ombordstigning.

- Om de är svenska medborgare och vill ta sig hem med flyg via Köpenhamn så har de rätt att göra det. Resenärerna bör fråga flygbolaget vad som uppges för skäl till att de vägrar ombordstigning. Dessutom bör försäkringsbolaget kontaktas där reseförsäkring tecknats för att ansöka om kompensation och ombokning till ett annat flyg.

Enligt uppgifter till Svenska Magasinet har transitpassagerare till Sverige via Köpenhamn som nekats ombordstigning i Málaga i stället bokats om till Göteborg.

UD har under dagen haft kontakt med RyanAir och problemet ska nu vara löst. Det skriver Sveriges ambassad i Madrid på Twitter på torsdagskvällen.

Flera som ska resa med Norwegian har av den anledningen hört av sig till Svenska Magasinet. Norwegian uppger att de inte nekar transitpassagerare till Sverige som flyger via Köpenhamn ombordstigning.

Här finns information om vilka rättigheter du har om ditt flyg har blivit inställt. I vissa fall kan din kortförsäkring eller hemförsäkring täcka merkostnader som uppstår.

Under onsdagen skickade Sveriges ambassad i Madrid ut följande information:

Antalet fall av Corona-smittade i Spanien fortsätter att öka och den senaste siffran över antalet smittade uppgår till drygt 13 500. Madrid-regionen är särskilt drabbad men det finns många fall även i Baskien och Katalonien och antalet insjuknade ökar i hela landet. Den spanska regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att begränsa smittan och ytterligare restriktiva åtgärder kan inte uteslutas. Situationen förändras hela tiden och det är därför viktigt följa media och fånga upp information från lokala myndigheter. Ambassaden uppdaterar löpande sin hemsida och förmedlar information via sina sociala mediakanaler (twitter: @SverigeiES) (instagram: @swedeninspain) (facebook: @SwedeninSpain) och UD:s resapp Resklar.
 
Vänligen notera nedan. OBS dock att läget kan förändras snabbt, därför viktigt att hålla sig uppdaterad enligt ovan:
 
Nationellt nödläge utlystes i lördags. Innebär bl.a. begränsningar i rörelsefriheten inom landet. Det är endast tillåtet att vistas ute/röra sig i bil eller med allmänna transporter om man har ett giltigt skäl: handla mat, gå till apoteket, gå till banken, besöka sjukvård eller anhöriga som behöver hjälp, rasta hunden eller gå till jobbet. Rörelserna utomhus ska i princip ske individuellt och ej i grupp. Risk för böter om man bryter mot dessa begränsningar.

Resor till/från flygplatserna är tillåtna.

Den spanska regeringen överväger ett beslut om en stängning av hotell och campingplatser. Tanken är att stängningen ska ske stegvis. Anläggningarna stängs antingen när det inte finns några gäster kvar eller senast sju dagar efter att beslutet har trätt i kraft. Vissa regioner har redan organiserat det så att personer flyttas till andra hotell när deras ordinarie hotell stänger. Långtidsboenden (t.ex. lägenhetshotell)  sägs ska vara undantagna stängningsbeslutet så länge de boende har alla faciliteter som krävs för vardagen. De som genom detta beslut saknar boende när hotellen stänger uppmanas kontakta flygbolagen för möjlig tidigare hemresa. OBS att regeringen ännu inte har fattat detta beslut men det kan vara bra att vara förberedd på att det kan komma i närtid.

Flygtrafiken påverkas av det rådande läget. En del flyg ställs in samtidigt som vissa begränsningar införs. På EU-nivå beslutades igår tisdag att begränsa tillträdet för icke EU- och EES-medborgare till EU. Däremot finns inga begränsningar för inresa till Sverige för EU- och EES-medborgare samt personer som är bosatta i Sverige.

Besked från SAS att bolaget avser trafikera destinationer i Spanien åtminstone innevarande och nästa vecka. SAS har också satt in extraflyg. För bokning och info se SAS hemsida.

Norwegian har meddelat att de fram till och med lördag flyger enligt vad som framgår av deras bokningssystem. Enligt besked från flygbolaget ska det finnas platser på de flesta av Norwegians flyg till och med lördag. Planer ska finnas på extraflyg från Palma och Alicante kommande fredag/lördag.  Kunder som har bokade flyg efter lördag ska enligt bolaget kontaktas och i möjligaste mån erbjudas plats på tidigare flyg.

TUIVING och APOLLO räknar med att de ska ha flugit hem alla sina gäster från Spanien senast nu till helgen. Vi meddelar också att personer utan biljett kan infinna sig på flygplatsen för att köpa eventuella lediga stolar då deras flyg i regel har några tomma säten.

För resenärer till Sverige via Köpenhamn är beskedet att transitpassagerare till Sverige släpps igenom. Vid behov (problem vid incheckning/ombordstigning) använd bifogat intyg (bilden) från den danske ambassadören i Madrid.

LADDA NER INTYGET FRÅN DAMNARK HÄR!

Det lokala styret på Balearerna har infört begränsningar i flyg- och färjetrafiken med bl.a. nedskuren trafik mellan öarna och det spanska fastlandet. Ingen information om begränsningar av utgående internationella flyg. Turister uppmanas att lämna öarna.

Det lokala styret på Kanarieöarna har infört begränsningar i flyg- och färjetrafiken med bl.a. nedskuren trafik mellan öarna och det spanska fastlandet. För resor med färja från  spanska fastlandet krävs särskilda skäl för privatpersoner att få komma i land på någon av öarna. Ingen information om begränsningar av internationellt flyg.

För resor med bil till Sverige genom Spanien är beskedet att det är möjligt så länge det handlar om transit. Det har varit en del problem vid gränsen mellan Portugal och Spanien men beskedet är att gränspassage är möjlig för transit av personer som kan visa att det är bosatta i ett annat EU-land. Vad gäller resor genom övriga Europa är den information vi har idag att transit ska vara möjlig. Dock uppmuntrar vi eventuella resenärer även gå in på de berörda svenska ambassadernas reseinformation för att få den senaste informationen om vad som gäller i respektive land (https://www.swedenabroad.se/sv/)

Senaste nytt idag torsdag från Sveriges ambassad hittar du här


 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255