Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-03-13

Svenska skolor på kusten stänger i två veckor

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-03-13

Nära 500 elever vid de två svenska skolorna på Solkusten blir hemma från och med måndag. De närmaste veckorna väntar distansstudier online med hjälp av olika digitala plattformar. Beslutet att stänga de båda svenska skolorna i Fuengirola och Marbella tillfälligt togs efter rekommendationer från regionalregeringen.

Av Ola Josefsson

- Vi rekommenderar att samtliga skolor, det vill säga förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, institut, yrkesutbildningar och universitet stänger från måndag och två veckor framåt som en förebyggande åtgärd för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Det sa den andalusiska regionalregeringens president Juanma Moreno vid en presskonferens igår torsdag. Stängningen berör nära 500 elever som går vid de svenska skolorna på Costa del Sol.

Svenska Magasinet har under fredagsmorgonen varit i kontakt med skolorna där en febril verksamhet pågår med att organisera undervisningen de närmaste veckorna.

- Varje klass har möte med sin mentor idag (läs fredag) på skolan. De hämtar böcker och annat studiematerial och får vår veta vad systemen online heter. Från måndag får eleverna studieuppgifter online klockan 11, uppgifter som de ska göra de närmaste timmarna, säger Martina Rasmusson vid skolans administration.
- Det är en ny situation för alla. För lärare och elever. Så gott som alla, speciellt gymnasiet följer studieplanen som vanligt.

Under de närmaste två veckorna blir det alltså studiearbete hemifrån för nära 300 elever vid Fuengirolaskolan. Hur det sedan blir beror på beslut från de regionala myndigheterna. Om tre veckor väntar påsklovet. Hur det blir veckan före påsklovet är i skrivande stund oklart.

Vid Svenska skolan i Marbella går 195 elever.

- Vi stänger skolan från måndag och två veckor framåt, säger rektor Denise Jiménez Norrestad till Svenska Magasinet.
- Närmast väntar distansstudier online på internet med hjälp av olika digitala plattformar beroende ålder och ämne.

Hur har föräldrarna tagit emot beslutet om att skolan stänger tillfälligt?
- De är välinformerade och förstår situationen. Några elever har valt att stanna hemma redan från idag fredag. Vi följer myndigheternas råd och beslut, betonar Denise Jiménez Norrestad.

Den regionala presidenten för Andalusien, Juanma Moreno, meddelar att beslutet att stänga även gäller museum, kulturella monument, seniorboende, ålderdomshem och sportanläggningar.

- Stängningen av skolor gäller från måndag så att familjer har några dagar på sig att planera. Vi räknar med att eleverna kan fortsätta med utbildningen från sina hem i ”onlineläge”, säger Juanma Moreno.

Andalusien följer det beslut som regeringschefen Pedro Sánchez och centralregeringen kom med tidigare under torsdagen att det nu handlar om att ta beslut för en stor samordning och med disciplin följa vägledningen.

Per Hvid-Hansen, föreningschef vid Svenska skolan i Fuengirola, skriver idag i ett pressmeddelande att "myndigheterna har beslutat att alla skolor i bland annat Malagaprovinsen skall stänga från och med den 16 mars och två veckor framåt. Vi erbjuda våra elever distansundervisning och kommer att följa existerande scheman i möjligaste mån. Personalen är tillgänglig under normal arbetstid över de kommunikationslösningar som skolan erbjuder. Information till elever och vårdnadshavare i förskolan, grundskolan och gymnasiet kommer i första hand att gå ut via Schoolsoft. Elever på eftermiddagskurser och kompletterande svenska på lördagen kommer att få information över e-post".

"De vårdnadshavare och elever som inte kan komma in på sitt Schoolsoft konto, skall kontakta [email protected] för att få inloggningsuppgifter" skriver Per Hvid-Hansen. 

Svenska Magasinet bevakar coronautbrottet i Spanien dygnet runt via sitt konto på Twitter.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255