Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-03-05

Spanien skärper lagstiftningen angående sexuellt våld

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-03-05

Allt sex som inte har samtycke från alla inblandade parter kommer att betraktas som våldtäkt, med möjlighet för domare att utdöma betydligt hårdare straff än vad som är fallet idag.

Enligt Spaniens nuvarande lagstiftning måste gärningsmannen ha använt hot eller våld mot offret för att brottet skall klassificeras som våldtäkt. Enligt den nya lagen om sexuell frihet så ändras detta och den nuvarande straffskalan som ligger på fyra till tio års fängelse höjs till femton år om det finns försvårande omständigheter.

Domare kommer att kunna utfärda hårdare straff om våld eller droger har använts för att göra offret oförmögen att förvara sig, eller om offret är en före detta partner. Det kommer också att inrättas särskilda domstolar som skall behandla ärenden om sexuellt våld, enligt samma koncept som redan finns angående våld i hemmet.

Efter lagförslagets kabinettgodkännande i förrgår skall det först granskas av två statliga kommissioner för att slutligen röstas igenom i parlamentet, lagen förväntas kunna träda ikraft tidigast om sex månader.

Att lagförslaget överhuvudtaget kom till har sin upprinnelse i en beryktad påstådd gruppvåldtäkt vid den kända tjurrusningsfestivalen i Pamplona 2016. Det har därefter varit ett antal uppmärksammade fall bland andra en där en 14-årig flicka blev offer och där männen dömdes till fängelse på mellan 10 och 12 år för det mindre allvarliga brottet sexuellt övergrepp, eftersom det inte kunde bevisas att männen använt våld. Efter den senare händelsen gjorde den spanska dagstidningen La Vanguardia en undersökning bland läsarna varvid framkom att 97 procent av de tillfrågade ville ha tuffare lagar mot sexuella brott.

Maria Alvarez, från kommissionen för Internationella kvinnodagen i Spanien, sa att lagändringen var ett första steg mot kampen mot sexuellt våld. "Detta är en viktig åtgärd för att ändra strafflagstiftningen, men mer måste göras i utbildningen för att lära pojkar och flickor att respektera varandra. Domstolar har också avkunnat några skamliga domar som har återspeglat om kvinnor dricker eller vad de hade på sig. Detta måste sluta." sa hon vid en presskonferens.

Enligt Amnesty International blir Spanien i och med denna lagstiftningen det tionde landet i Europa som definierar sex utan samtycke som våldtäkt. Amnesty International kommer att analysera lagförslagets överensstämmelse med internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter i detalj när den fullständiga texten har offentliggjorts.

Illustrationsbild från Amnesty International, Danmark.
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255