Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-03-03

WHO: Paniken och rädslan värre än viruset

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-03-03

Panik och fruktan kan få en större inverkan på samhällen än själva viruset. Stoppa paniken över coronaviruset. Världen överreagerar. Över 80 procent av alla som smittas får bara milda symptom. Det var budskapet från Världshälsoorganisationes chef Tedros Adhanom Ghebreyesus när han under söndagen träffade chefer för FN:s övriga humanitära organisationer, skriver Svenska Dagbladet. WHO-chefen tillägger att det på många håll kommer bli sämre innan det bli bättre.

Chefen för FN:s Världsmatprogram David Beasley stämde in i kritiken och menade att det saknas proportioner. Han påpekade att mellan 17.000 till 18.000 personer dör av svält varje dag, men bara några enstaka i virussmittan. Samtidigt dog i USA en person av coronaviruset och 22 människor av vanliga influensan, säger David Beasley till SvD.

Medierapporteringen om coronafallen är omfattande och har kommit att påverka människors liv. OECD uttalade sig nyligen om att Coronaviruset utgör den största faran för den globala ekonomin sedan finanskrisen. Det skriver OECD i sin senaste konjunkturrapport och sänker samtidigt BNP-prognosen för den globala ekonomin.

Den nya prognosen bygger på att coronaepidemin i Kina toppar under det första kvartalet och att utbrotten i andra länder begränsas. När effekterna sedan klingar av väntas en återhämtning 2021, som får hjälp av policyåtgärder i de mest drabbade länderna, skriver nyhetsbyrån Direkt.

I Spanien var antalet coronafall uppe i 152 vid middagstid på tisdagen. Under dagen hade 26 nya fall bekräftats. Det är den senaste uppgiften som publicerades av Folkhälsovårdsmyndigheterna. Gibraltar har fått sitt första bekräftade fall skriver Gibraltar Chronicle.

200 anställda vid Ericsson i Málagas teknologiska park som i förra veckan fick besked om att arbetat hemifrån återvände till sin arbetsplats på måndagen. Det var efter att en Ericssonanställd från filialen i Kroatien hade besökt Ericsson i Málaga som personalen fick beskedet om att stanna hemma. Personen från Kroatien visade vissa symptom som gjorde att Ericsson vidtog säkerhetsåtgärder.

Myndigheterna är också uppmärksamma på kyrkor och församlingar efter att tre medlemmar i en evangelistförsamling i Leganés i Madrid har testats positivt för coronaviruset. Här har myndigheterna inlett en undersökning för att fastställa utbrottet av coronaviruset eftersom de är rädda för en okontrollerad spridning.

Det finns utbrott av viruset i Madridförorterna Torrejón de Ardoz och Leganés samt i Vitoria som inte har några kopplingar till Italien. Myndigheterna planerar att stänga vissa skolor i dessa områden då de befarar en okontrollerad spridning av coronfall.

Sveriges ambassad i Madrid skickade ut följande meddelande på måndagen:

”Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus (vilket orsakar sjukdomen covid-19) med ursprung i Kina. Det största antalet bekräftade fall av det nya coronaviruset har konstaterats i Kina även om fall rapporteras från ett antal andra länder, bland annat på flera håll i Spanien. Det senaste dygnet har antalet fall i Spanien ökat något snabbare än tidigare. De regionala hälsomyndigheterna har ansvaret för sjukvården i de spanska regionerna och svarar även på allmänhetens frågor.

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på förseningar på grund av att lokala myndigheter kan vidta spridningsreducerande åtgärder. Detta kan inkludera lokala och regionala transportbegränsningar men kan även påverka tillgänglighet till offentliga platser och inrättningar.

De bekräftade fallen av coronaviruset på Teneriffa blev enligt lokala myndigheter inte smittade på Kanarieöarna. Hotellet som personerna bor på har försatts i karantän och någon smittspridning har inte skett.  

Sjukvården eller andra delar av Kanarieöarnas samhällen har inte påverkats.
Svenska resenärer i Spanien bör vara medvetna om att det kan förekomma kontroller av resenärer som uppvisar symptom och som anländer från områden med bekräftade smittade personer”.

Svenska Magasinet bevakar ämnet på sitt Twitterkonto där den senaste informationen från spanska Folkhälsomyndigheten publiceras.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255