Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-02-24

Livet i den underjordiska tobaksfabriken

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-02-24

De hade inte sett solljus på en månad. Instängda i en 200 kvadratmeter stor bunker fyra meter under jord 24 timmar om dygnet. De sex arbetarna från Ukraina arbetade i skift med att framställa cigaretter med hjälp av en maskin som tidigare hade monterats ned vid en fabrik i Polen och transporterats till Spanien. Uppköpt på den svarta marknaden. Ytterligare information om hur den underjordiska cigarettfabriken utanför det lilla samhället Monda norr om Marbella har släppts.

Av Ola Josefsson
 
Fredagens nyhet om den underjordiska cigarettfabriken vid ett häststall nära Monda blev en världsnyhet. Cigarettframställningen under jord beskrivs som unik i Europa. 3.500 cigaretter i timmen producerades av märket Cartel och avsedda för den brittiska marknaden.

Guardia Civil hade fattat misstankar mot den brittiske medborgaren Daniel D. som var på flykt från en öppen anstalt i Storbritannien. När huvudmannen greps för att senare häktas befann sig de sex arbetarna från Ukraina i cigarettfabriken under jord. Ett dieselaggregat gjorde att de fick syre – tills bränslet tog slut.

Utredare vid Guardia Civil var säkra på att cigarettframställningen skedde vid häststallet. När de lyckades flytta en container med hjälp av en truck fann de ingången till den underjordiska fabriken. Med hjälp av en stege med 14 steg tog de sig ned i bunkern.

Då hade dieselaggregatet som försåg de sex arbetarna med syre för länge sedan slutat fungera. Tack vare upptäckten kunde deras liv räddas i sista stund.

De sex arbetarna från Ukraina hade blivit erbjudna arbeten i fabriken. De hade kännedom hur maskinen från Polen fungerade och framställningen av cigaretter.

Huvudmannen för ligan är den 30-årige Daniel D mer känd under smeknamnet ”Dobbo”. 2014 dömdes han till ett 13 år långt fängelsestraff i Storbritannien efter att tillsammans med fyra andra varit ansvarig för framställning av olika droger i Doncaster. Efter att ha avviket från en öppen anstalt i november 2018 försvann ”Dobbo”.

Misstankarna pekade på att mannen hade försvunnit till Spanien och levde under falsk identitet. En efterlysning gick ut i mars ifjol. Här kallade sig den 30-årige mannen för Clayton James Wathen.

Guardia Civil var nära att gripa mannen som vid ett tillfälle var bosatt i en lägenhet i Soho med utsikt mot Málaga hamn. Det blev en dramatisk jakt där mannen lyckades fly längs fasaden på utsidan av huset och ta sig ned 18 meter från sjätte våning.

Det tog dock inte lång tid innan Guardia Civil hade spårat upp ”Spiderman del tabaco”, Tobaksspindelmannen, som han kom att kallas efter flykten i Málaga.

Spåren ledde till ett häststall nära Monda.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255