Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-02-05

Europas mest avancerade 5G-fordonslaboratorie finns i Málaga

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-02-05

Laboratoriet är ett samarbetsprojekt mellan den spanska telekomgiganten Telefónica S.A. och den stora tyska koncernen Dekra AG. Projektet involverar också regionalregeringen (Junta de Andalucía), Málaga kommun samt Seat.

Det stora test och certifieringscentret beläget i teknologiparken i Málaga ”Parque Tecnológico de Andalucía” startade sin verksamhet i måndags. Centret har 15 anställda och har inneburit en investering på över fem miljoner euro. Här finns ett utomhus-testområde på över 50.000 kvadratmeter med korsningar, raka gator, kurvor, belagda och obelagda vägar, trafikljus, rondeller och tunnlar med sensorer. Det finns dessutom verkstadshallar, kontorsutrymme och garage för verksamheten.

På området kan fordonen testas beträffande positionsdata för möjliga hinder och andra fordons rörelser. Förutom verkliga fordon kan simulerade fordon köras genom testanläggningen och allt kan övervakas via skärmar. Infrastrukturen gör det möjligt att simulera verkliga trafikförhållanden och situationer på ett begränsat område utan att det föreligger någon risk för olyckor. På området finns också en unik skärmad kammare, utvecklad av Ericsson som gör det möjligt att kontrollera internationella frekvenser, det är den enda i sitt slag som är tillgänglig i Europa.

Företag som använder sig av laboratoriet kan här testa anslutningar och tjänster ombord på fordon, navigationssystem, fordonsunderhåll, automatiska betalningar, säkerhet och förebyggande av olyckor, samt assisterad och autonom körning. Här finns tekniken V2X som enligt ”National Highway Traffic Safety Administration” kan förhindra mer än 600.000 trafikolyckor per år.

"Vi har en testbana med den bästa tekniken för att kunna testa och skapa riktiga miljöer med avseende på det anslutna fordonet," sa VD för Telefónica Spanien, María Jesús Almazor, under presentationen. Autonom och kopplad körning "är framtidens rörlighet" och att dess utveckling kommer att bero på de tekniska, sociala och juridiska utmaningarna de står inför. "Vi måste kunna skapa en rättslig ram för att fortsätta utveckla dessa typer av fordon," betonade hon.

5G ansluten bil“För att uppnå autonom rörlighet måste vi testa fordonen. Och testa dem många gånger, för att vara trygga med att systemen fungerar och är säkra”, sa chefen för kommunikationsteknik vid Seat, César de Marco. Seat deltog i presentationen i måndags med ett av sina fordon, där en demo av spårning av Wi-Fi-anslutning har testats.

Telefónica har i ett gemensamt initiativ med Junta de Andalucía tagit fram ett femstegsprogram där de under ett år har tillgång till anläggningen. ”Digital Medical Services” är ett av de stegen, detta tillväxtföretaget har utvecklat en ansluten ambulans där patienten är helt uppkopplad under färden mot sjukhuset, på så sätt minskar reaktionstiderna och akutvården förbättras.

Bildtexter: Exteriörbild från del av testbanan samt 5G-ansluten Seat, foto: Telefónica.
Artikel Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255