Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-02-04

94-årig svenska söker sitt barn som försvann 1948 i Spanien

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-02-04

Irmgard Lundberg, 94, bosatt på Lidingö i Sverige fortsätter sökandet efter sin son Fred som försvann i Chipiona (Cádiz) 1948. Pojken var bara femton månader gammal när mamman lämnade pojken till en läkare som senare visade sig ha ett förflutet som läkare under nazitiden i Tyskland. Pojken var vid tillfället sjuk och behövde en läkare.

Det är den spanska nyhetsbyrån EFE som berättar om den 94-åriga svenska kvinnan som fortsatt söker efter sin son. Nyligen hölls en presskonferens i Cádiz och Irmgard Lundberg var med via videoöverföring tillsammans med ett barnbarn. Hon ber om samarbete och hjälp i att hitta sin försvunne son som hon misstänker stals av en doktor Luis Gurruchaga, mer känd under smeknamnet ”doctor Pirata”.

Historien går tillbaka till 3 februari 1947 då Irmgard och hennes man Sven Lundberg får en son som föds i tyska Duisburg. De reste senare till Sverige innan de fick ett erbjudande om arbete i Tanger i Marocko dit de kom i februari 1948. Det var här de lärde känna doktor Gurruchaga som arbetade som läkare i Chipiona i provinsen Cádiz.

Fram till dess hade sonen Fred genomgått flera kirurgiska ingrepp eftersom han föddes med ett ryggproblem.

Det är journalisten Wayne Jamison som nu hjälper den 94-åriga svenska mamman med att hitta sin son. Jamison skriver på en bok där doktor Gurruchaga förekommer och som arbetade på en klinik i Chipiona.

Gurruchaga erbjöd föräldrarna att ta Fred till sin klinik i Spanien något som föräldrarna sa ja till. Därefter såg de aldrig sin son mer.

”Det var ett litet sött barn, och mycket speciellt” sa Liana Romero, 72, som lärde känna Gurruchaga och Fred när hon bara var 14 år gammal. Romero medverkade vid presskonferensen som hölls i Cádiz för ett par dagar sedan.

”Vi fick höra att barnet skulle ha dött av värmeslag” sa Liana Romero.

Det tog dock flera månader innan Gurruchaga tog kontakt med barnets föräldrar och bekräftade pojkens död. Han sände bilder av barnets kropp men enligt mamman var det inte Fred som förekom på bilden. Irmgard Lundberg menar att läkaren manipulerade dödsattesten.

Irmgard fortsätter vid 94 års ålder att söka efter sin son tillsammans med anhöriga och föreningen Asociación SOS Bebés Robados de Jerez som har låtit publicera en efterlysning på sociala nätverk (Buscando a Fred Lundberg), på Twitter: @BuscandoFred och via en e-postadress ([email protected]) där allmänheten kan lämna tips.

Fred skulle vara 73 år idag om han lever. Som liten pojke genomgick han en ryggoperation där ett silverrör opererades in.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255