Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-02-03

Regionala nationalister bojkottade kungens öppningstal

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-02-03

När det nyvalda parlamentet öppnade på måndagen uppmanade kung Felipe VI parlamentarikerna att inte förvandla Spanien till ett land där alla ställs mot varandra. ”Spanien är allas land, och ett land för alla” sa den spanske monarken och tillade att ”nu handlar det om att återställa invånarnas förtroende för sina institutioner”.

Kungens budskap tolkas av bedömare att det ska minska tonen i ett spänt läge i den spanska kongressen. För första gången i modern tid har Spanien en koalitionsregering där ett ytterkantsvänsterparti ingår. För att vinna tillräckligt med stöd har regeringschefen Pedro Sánchez (PSOE) tagit hjälp av katalanska separatister i vänsterrepublikanska partiet ERC.

De flesta av parlamentarikerna gav kungen en nästan fyra minuter lång ovation och ropade: ”Viva el Rey, viva la Constitución y viva España”. Men dock inte alla. Det gällde parlamentarikerna från Unidas Podemos och PNV som lät bli att applådera kungens tal när parlamentet öppnade. Bara de ministrar från Unidas Podemos som fanns på plats applåderade.

Flera parlamentariker från regionala nationalistiska partier som Esquerra, JxCat, EH Bildu, CUP och BNG hade på förhand meddelat att de tänkte bojkotta kungens tal eftersom ”han inte representerar oss”.

Felipe VI önskade regeringschefen Pedro Sánchez lycka till och betonade målet att landet ska styras med ömsesidig respekt för alla spanjorer. Ledamöterna representerar 47 miljoner spanjorers intressen och inte bara deras väljares intressen. Orden för 40 år sedan är lika viktiga nu, försoning, förståelse, respekt och frihet hjälper till att övervinna klyftor och konflikter, sa kungen.

Pablo Iglesias, partiledare för Unidas Podemos, och numera vice regeringschef har tidigare gått så långt att han vägrat hälsa på den spanske monarken och den kungliga familjen. Sedan han blev minister har han svurit sin trohet till kronan och även ägnat uppmärksamhet åt sitt yttre och har numera en mer representativ klädstil.

(Foto: Twitter Kungahuset @casareal)

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255