Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-01-21

Prästparet Jönsson-Ottosson drar tillbaka stämning mot Svenska kyrkan

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-01-21

Det tidigare prästparet på Costa del Sol, Mikael Jönsson och Lena Ottosson, har kommit överens med Svenska kyrkan. De lämnar församlingen på Costa del Sol, mot ekonomisk kompensation. Samtidigt drar de tillbaka sina stämningar mot Svenska kyrkan erfar Svenska Magasinet.

Av Ola Josefsson

Den infekterade rättsprocessen med stämningen som den tidigare kyrkoherden Mikael Jönsson har haft med Svenska kyrkan i Utlandet (Skut) för kontraktsbrott och skadestånd, har fått ett slut. Det gäller även Lena Ottosson som i somras också stämde Skut då hon ansåg sig ha blivit lovade förlängning av sin tjänst som assistent med diakonal inriktning.

De båda sidorna tog kontakt när det började närma sig muntliga förberedelser i tvistemålet den 31 januari i Uppsala tingsrätt för att försöka hitta en lösning.

Till Kyrkans Tidning säger Skuts avdelningschef Rickard Jönsson följande:
”Varken församlingen eller personalen, både de utsända och de lokalanställda, har mått bra under processen och därför har vi aktivt gått fram med ett medlingsförslag med ekonomisk kompensation för att få ett slut på processen. Nu kan vi göra en nystart för församlingen och den tidigare personalen kan gå vidare”.

Det tidigare prästparet Jönsson-Ottosson har kommit överens med Svenska kyrkan. De lämnar församlingen på Costa del Sol, mot ekonomisk kompensation, något som Kyrkans Tidning var först att berätta den 17 januari.

I fredags den 17 januari skickade Mikael Jönsson en e-post till Uppsala Tingsrätt visar en inlaga som Svenska Magasinet kommit över.
”Jag, Mikael Jönsson, återkallar härmed stämningen på grund av att jag och Svenska Kyrkan kommit till en förlikning”.

I samma e-post skriver Mikael Jönsson att advokat Göran Rise som tidigare har varit juridiskt ombud för honom i detta ärende inte längre är det och inte heller till hans maka Lena Ottosson.
”Även Lena återkallar sin stämning” skriver Mikael Jönsson i e-posten.

När Svenska Magasinet på tisdagen når Rickard Jönsson, avdelningschef vid Svenska kyrkan i Utlandet, så vill han inte säga så mycket.
- Båda parter tog kontakt när det började närma sig muntliga förberedelser. Vi har kommit överens och det innebär även att tvisten är avslutad och att ärendet har lagts ned i tingsrätten.

Det tidigare prästparet har fått ekonomisk kompensation, hur mycket rör det sig om?
- Det finns en sekretessklausul om att jag inte får prata om detta. Och allt är inte klart förrän slutlöner är avklarade.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat leds församlingen på Costa del Sol till sommaren av vikarierande kyrkoherde biskop emeritus Tuulikki Koivunen Bylund. Rekrytering av ny kyrkoherde och diakon pågår.

Enligt Kyrkans Tidning planeras det för en avskedsgudstjäst för Mikael Jönsson och Lena Ottosson i mars månad.

De pengar som samlats in för att bekosta Jönsson-Ottossons advokaters arvoden ska redovisas och eventuellt överskott går till kyrkans hjälpverksamhet i Fuengirola.

Samtidigt har Kyrkorådet på Costa del Sol skickat en skrivelse till Överklagandenämnden i vilket de hävdar att utnämningen av vikarierande kyrkoherde biskop Tuulikki inte gått rätt till. Kyrkorådet medverkade inte i rekryteringen då de menade att Mikael och Lena var anställda och skulle fortsätta som prästpar till 2027.

Nu meddelar Kyrkorådet att de vill vara med i rekryteringen av den nye kyrkoherden från hösten 2020. Församlingen vill även diskutera den nya profilen för den som ska sökas till kyrkoherdetjänsten, skriver Kyrkans Tidning.

Överklagandenämnden har ännu inte beslutat om de kommer att pröva ärendet eller inte.

Svenska Magasinet har under tisdagen nått Mikael Jönsson som inte vill kommentera beslutet och den kompensation som han och Lena har fått.
- Jag avböjer kommentar och hänvisar till våra inlägg på Facebook, säger Mikael Jönsson.


KLICKA HÄR och läs tidigare artikel: Präst på Costa del Sol stämmer Svenska kyrkan
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255