Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-12-23

Försök med kaffeodling planeras öster om Málaga

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-12-23

Hittills har Europas enda kaffeodling funnits i Agaete på nordöstra Gran Canaria. Nu utförs ett spännande projekt i Algarrobo öster om Málaga som inom kort kan ha den första kaffeodlingen på europeiska fastlandet.

När IHSM La Mayora i Algarrobo skulle skicka en julhälsning på Twitter valde de att ta en bild på en kaffebuske som växer öster om Málaga (bilden). Efter den annorlunda julhälsningen har deras försöksprojekt uppmärksammats i flera medier.

I en dalgång nära den lilla byn Agaete på Gran Canaria ligger Europas enda kaffeplantage. Förutsättningarna är utmärkta med en temperatur som aldrig kryper under 17 eller 18 grader, liten nederbörd och vulkanisk terräng. Här växer Arabica som kommer från Etiopien. Odlingen är dock liten och produktionen ligger på endast 4.500 kilo med ett kilopris på 60 euro. Några andra odlare i området odlar kaffe för husbehov.

Nu skriver Diario SUR att det finns långt gångna planer på att dra igång ett försöksprojekt i Algarobo på Costa del Sol.

Det är IHSM La Mayora tillsammans med forskare vid Málaga universitet som ligger bakom projektet där de har planterat kaffeträd av sorterna arabiskt kaffe (Coffea Arabica) och robustakaffe (Coffea canephora, också känt som Coffea Robusta).

Projektet är på experimentstadiet. I första hand handlar det om att se hur kaffeträden trivs. Om det sedan är möjligt med odlingar och kaffeproduktion kommer i andra hand. Enligt de ansvariga vid La Mayora är det inte någon omöjlighet.

Iñaki Hormaza som är direktör för anläggningen med exotiska växter, så växer kaffeträden utomhus på en tomt där tropiska träd redan finns.

Kaffeträden behöver skugga vilket gör att man låter dem växa tillsammans med cherimoya-, mango- eller avokadoträd. Om resultatet är positivt kan det öppna dörren till möjligheten att producera Málaga-kaffe för en gourmetmarknad som Gran Canaria redan gör. Producenter vid Agaete säljer sitt eget kaffe som en gourmetprodukt och marknadsför det som en utsökt dryck.

På Kanarieöarna har det odlat kaffe i nära 200 år. För att bevara traditionen vid liv lanserades 2002 varumärket Café de Agaete.

(Foto: Twitter @IHSM_CSIC_UMA)

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255