Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-12-02

Hon blir ny t f kyrkoherde på Solkusten

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-12-02

Biskop emeritus Tuulikki Koivunen Bylund blir t f kyrkoherde vid Svenska kyrkan på Costa del Sol. Hon blir vikarie från den 2 januari 2020 fram till sommaren och efterträder Mikael Jönsson. Det säger Rickard Jönsson, chef för Svenska kyrkan i Utlandet. Men den nuvarande kyrkoherden Mikael Jönsson tänker vara kvar.

Av Ola Josefsson

Rickard Jönsson, chef för Svenska kyrkan i Utlandet, besökte gudstjänsten i Fuengirola på söndagen.
- Jag var på plats och informerade prästparet, kyrkorådet och församlingen om den nya vikarierande utnämningen.

Vilka reaktioner blev det?
- Jag tror att man förstår vad jag säger. Det handlar om en fortlevnad av församlingen. Utan kyrkoherde, ingen församling. Det var oundvikligt. Alla är dock inte lika överens.

Hur blir det med boendefrågan när det gäller den vikarierande kyrkoherden?
- Boendefrågan ska lösas men det är också en säkerhetsfråga. Och vi tänker inte sätta prästparet Mikael Jönsson och Lena Ottosson på gatan.

Utnämningen av en vikarierande kyrkoherde beskrivs som mycket komplicerad eftersom det samtidigt pågår en infekterad rättsprocess där nuvarande kyrkoherden Mikael Jönsson har stämt Svenska kyrkan i Utlandet (SKUT) för kontraktsbrott.
Enligt kyrkoherden ska den tidigare chefen på SKUT, Klas Hansson, lovat ett muntligt avtal om förlängd tjänstgöring på Costa del Sol fram till 2027. Något som Svenska Magasinet berättat om vid flera tillfällen.

När vi under måndagen har talat med Mikael Jönsson och bett honom kommentera Rickard Jönssons besök i Fuengirola under gårdagen, säger Mikael:
- Det var svårt att greppa vad Rickard Jönsson sa. Vi ska ha ett kyrkorådsmöte ikväll (läs måndag, red. anm.) annars blir det bara spekulationer. Jag vet inte om jag ska svara på några frågor just nu.
- Rickard Jönsson dök upp fem minuter före Gudstjänsten igår söndag för att träffa mig och församlingen. Gudstjänsten startade klockan 11. Jag vill beskriva det som ett öppet samtal. Vi bad Rickard Jönsson samla sina tankar i en e-post till oss.

Enligt SKUT har biskop emeritus Tuulikki Koivunen Bylund blivit utnämnd som t f kyrkoherde vid Svenska kyrkan på Costa del Sol från nyåret. Vem av er håller i den första gudstjänsten 2020?
- Rent juridiskt är vi ett samfund registrerat i Spanien. Jag är firmatecknaren. En ny kyrkoherde måste gå via Kyrkorådet, kyrkstämman och Madrid. Det går inte att byta ut mig mot en annan hur som helst. Något byte går inte att genomföra rent praktiskt. Och jag har inte blivit kontaktad av någon Tuulikki Koivunen Bylund.

Mikael Jönsson hävdar fortsatt att han och Lena Ottosson har en tjänst och är prästparet vid Svenska kyrkan på Costa del Sol.
- Alla är välkomna till vår församling så givetvis kommer vi att släppa in Tuulikki Koivunen Bylund i kyrkan när hon kommer. I avvaktan till det föreligger ett domstolsbeslut måste vi driva församlingen vidare. Det går inte att lyfta ut någon. Det handlar om vad som är bäst för alla. Och vi är uppbackade av församlingen som leds av Kyrkorådet och mig.

Prästparet Mikael Jönsson och Lena Ottosson menar att de genom ett muntligt avtal blivit lovade förlängning på sina anställningar fram till 2027 och har stämt SKUT i ett tvistemål i Uppsala tingsrätt för fastställelsetalan och fullgörelsetalan av anställningsavtal samt skadestånd. SKUT å sin sida menar att prästparets kontrakt löper ut den 31 december 2019

Uppsala tingsrätt har satt ett datum där ombud för Arbetsgivarorganisationen ska möta Mikael Jönssons ombud för muntliga förberedelser i civilmålet till den 31 januari 2020.

Enligt Rickard Jönsson vid SKUT går Mikael Jönssons kontrakt ut vid nyåret.
- Det måste till en kyrkoherde annars finns det ingen församling. Jag kan med stor glädje meddela att det blir ett arbetslag under ledning av Biskop emeritus Tuulikki Koivunen Bylund, säger Rickard Jönsson till Svenska Magasinet.

Det är ett tungt namn som kommer till den spanska Solkusten?
- Pastoralt är det ett jättetungt namn och det kommer att bli bra för församlingen med fokusering på grunduppdraget.
- För de som inte vet vem Biskop Tuulikki är så var hon biskop i Härnösands stift och innan dess domprost i Uppsala stift. Hon har även erfarenhet från utlandskyrkan och har varit i Hamburg, Paris och London som kyrkoherde.

På Solkusten är det ett stort antal medlemmar som är upprörda över att prästparet Mikael Jönsson och Lena Ottosson inte får förlängd tjänstgöringstid fram till 2027. Även företagare, fastighetsmäklare, mediefolk, besökare och residenta svenskar har engagerat sig i stödgrupper för prästparet och till insamlingar till rättsprocessen.

Enligt SKUT och Rickard Jönsson blir det en vikarierande kyrkoherde fram till sommaren 2020. Anledningen till att det blir en vikarierande kyrkoherde är att kyrkorådet i Fuengirola vägrat vara med i rekrytering då de ställt sig på Mikael Jönssons sida.
- Nu handlar det om en vikarietillsättning eftersom inte Kyrkorådet i Fuengirola har varit med i rekryteringen. En dialog ska i fortsättningen föras med Kyrkorådets ordförande Anssi Lakomaa.

Koivunen Bylund är född i Åbo i Finland. Hon avlade teologie magisterexamen vid Åbo Akademi och prästvigdes i Lund 1971. Hon har även haft politiska uppdrag som inkluderar Statens medicinsk-etiska råd, där hon i tre mandatperioder representerade Miljöpartiet, samt kommittén för Märkesåret 1809.

1998 valdes hon till årets upplänning. Anledningen anses vara att hon upplät Uppsala domkyrka för Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecce Homo.

Den 8 april 2009 valdes hon till biskop i Härnösands stift och blev därmed Sveriges fjärde kvinnliga biskop. Hon biskopsvigdes i Uppsala domkyrka den 8 november 2009 tillsammans med Eva Brunne, biskop i Stockholms stift. Hon gick i pension i december 2014 men återkommer nu som vikarierande kyrkoherde på Costa del Sol från nyåret.

Svenska Magasinet har under måndagseftermiddagen nått Tuulikki Koivunen Bylund som säger att hon ser fram emot uppdraget på Costa del Sol.
- Under 2019 har jag haft flera vikariepass utomlands som i Paris, London och Hamburg. Jag har blivit något av en springvikarier för SKUT, säger Tuulikki Koivunen Bylund till Svenska Magasinet.

För några veckor sedan fick hon förfrågan från Camilla Persson, som är den inom SKUT som har ansvar för vikarier, om hon kunde tänka sig att ta ett halvår i Fuengirola.

- Jag ställer upp med anledning av att det inte finns någon kyrkoherde i Fuengirola efter nyåret. Församlingen måste ha en kyrkoherde för att det ska fungera med gudstjänster, konfirmander och så vidare.

Koivunen Bylund känner till att det är en turbulent tid vid den Svenska kyrkan på Solkusten.
- Jag har ingen åsikt i den här konflikten som den nyvarande kyrkoherden har med sin arbetsgivare. Jag hoppas att det löser sig. Jag har inte lagt mig i konflikten och tänker inte göra det. Det blir tingsrätten som fattar beslut i frågan.

Hon betonar också att SKUT:s biskop finns i Visby så "jag är bara i Fuengirola som kyrkoherdevikarie precis som på de övriga platserna tidigare i år".

Det blir första gången Tuulikki Koivunen Bylund besöker Solkusten.

- Vi är en trupp på tre personer som kommer. Förutom mig även en kantor och komminister, en yngre präst, diakonalt inriktade. Så vi ska försöka klara diakonin så gott vi kan, det vill säga kyrkans sociala uppdrag, säger Tuulikki Koivunen Bylund.

KLICKA HÄR OCH LÄS MER: 
Präst på Costa del Sol stämmer Svenska kyrkan

KLICKA HÄR OCH LÄS MER: 
Vikarierande ny kyrkoherde vid Svenska kyrkan från nyåret
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255