Kunskaperna i engelska försämras i Spanien

av | nov 6, 2019 | Nyheter

Spanjorerna har aldrig varit kända för sina kunskaper i engelska och enligt en färsk undersökning så har kunskaperna blivit sämre det senaste året, en trend som de för övrigt delar med italienarna.

Det är det stora och från grunden svenska språkinstitutet EF (Education First) som nyligen publicerade sin årliga rapport med testresultat från 2,3 miljoner människor i 100 länder. Rapporten som har publicerats varje år sedan 2011 baseras på en standardiserad online språktest där länderna får poäng baserat på testdeltagarnas kunskaper i läsning och lyssnande på en skala från noll till 100. (Testet avser ej engelsktalande länder). Testet som rapporten baseras på är en gratis online test så de som tar dem har valt ut sig själva. De är därför inte ett representativt urval av landets medborgare utan de representerar en grupp som har intresse av engelska och har tillgång till Internet. Men det anses allmänt att testet är den bästa datakälla över språkkunskaper som för närvarande finns att tillgå. Grunden till tillförlitligheten är den globala spridningen som EF har, de grundades i Lund 1965 och har idag 612 kontor och språkskolor i 114 länder och regioner. Antalet anställda uppgår till 52.000.

Som nummer ett när det gäller engelskakunskaperna placeras Nederländerna med 70,27 poäng. Sverige hamnar på andra plats med 68,74 poäng. Norge tar tredjeplatsen med 67,93 poäng, tätt följt av fyran Danmarks 67,87 poäng. (Sistaplatsen dvs. plats nr 100 innehas av Libyen).

Av de stora ekonomierna inom EU är det bara Tyskland som ligger på en ”very high” nivå, de landar på tionde plats med 63,77 poäng. Frankrike hamnar på plats 31, Spanien plats 35 och Italien på plats 36. Dessa tre sistnämnda länderna hör till kategorin ”måttligt skickliga” tillsammans med länder som Costa Rica, Lettland och Kuba. I Frankrike har kunskaperna ökat något lite sedan förra året medan Spanien har kanat utför sedan 2014, Italiens poäng har gått ner något sedan förra året.

Både Frankrike och Spanien investerar sedan flera år tillbaka i tvåspråkig utbildning vilket gör att deras relativt låga poäng oroar beslutsfattarna. Vissa regioner i Spanien har arbetet tillsammans med ”British Council” för att göra offentliga grundskolor och gymnasieskolor tvåspråkiga, med en tredjedel av undervisningen på engelska. Men kritiker hävdar att skolorna är underbemannade eller med lärare som själva har dåliga kunskaper i engelska. Enligt EF så ”har projektet hittills inte haft någon mätbar effekt på kunskaperna hos vuxna”. Det spanska statliga forskningsinstitutet CIS gjorde 2017 en undersökning som visade att nästan 60% av de tillfrågade varken läste, skrev eller talade engelska.

Frankrikes president Emmanuel Macron som är känd för att krydda sitt tal med engelska uttryck har lovat att förstärka utbildningen i engelska. En av hans partikamrater Benjamin Griveaux som kommer att bli nästa borgmästare i Paris, sa att hans mål är att alla barn skall vara tvåspråkiga vid 16 års ålder. Ändå visar en ny regeringsrapport att i slutet av nionde klass så kan 75% av de franska tonåringarna inte ens producera några få ”globalt korrekta” engelska meningar. Eller som engelsmännen brukar säga ”the proof is in the pudding”.

Mer information och den kompletta listan finns här: EF English Proficiency Index.

Illustrationsbild: Lisa @ Sierra Tierra.
Artikel: Jonny Erixon.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!