Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-10-18

Fortsatta oroligheter i Katalonien

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-10-18

En 24-timmars generalstrejk har brutit ut i Katalonien på fredagen. På förmiddagen kom det rapporter om att separatistgrupper blockerar gränsen till Frankrike. Samtidigt har det under natten varit sammanstötningar mellan extrema grupper på högersidan och separatister.

En motreaktion är under uppsegling där invånare som vill försvara Spaniens enhet också manifesterar på gator och torg. De som är utrustade med spanska flaggor eller klädda i spanska färgerna rött och gult har blivit angripna av mer extrema separatistgrupper (bilden).

”Våld skapar våld” säger centralregeringens talesperson Isabel Celaá i en radiointervju för SER Catalunya. Det senaste dygnet har grupper på högerkanten gått ut på Barcelonas gator. Separatistgrupper upplever detta som provocerande med sammanstötningar som resultat.

Samtidigt skruvade den katalanska regionalpresidenten Quim Torra upp tonläget på torsdagen när han hotade med ytterligare en illegal folkomröstning om Katalonien självständighet 2021.

Uttalandet lär knappast dämpa känslorna i Spaniens nordöstra hörn.

Separatisterna å sin sida är splittrade i olika falanger som vill dra åt olika håll. Vissa grupperingar önskar gå hårdare fram medan andra mer moderata grupper önskar en mer återhållsam ton.

Barcelonas borgmästare Ada Colau anklagar idag regionalregeringen för att inte vara på plats vid kritiska ögonblick. ”Det gäller i synnerhet president Quim Torra” säger Colau till radiokanalen SER.

Även journalister på plats har svårt att rapportera. Reportrar har fått freda sig och tagit skydd efter att ha blivit angripna av separatistgrupper som anser att de ”inte rapporterar rätt”. Uppretade människor har hällt vatten och läsk över journalister som även träffats av kastande föremål som flaskor.

Regionalpolisen har under fredagsmorgonen beslagtagit en bomb bestående av heliumgascylinder efter att invånare i Sant Pere larmat. Enligt poliskällor hade bomben en liten veke fäst. Det är dock inte bekräftat om den hade kunde exploderat.

Det väntas stora störningar i trafiken i Katalonien under fredagen. Separatister har blockerat motorvägar som AP-7 i La Jonquera och Sant Julià de Ramis (Girona) samt AP-2 i Tarrés (Lérida)

De senaste dygnen har skadegörelsen varit omfattande med krossade fönster, brända sopcontainer, bilar och allmän egendom och det finns i nuläget inte några exakta uppgifter på kostnaden. Enbart natten till torsdagen förstördes 390 sopcontainer i Barcelona. Det blir skattebetalarna som får stå för notan.

Den 26 oktober skulle El Classico mellan Barcelona och Real Madrid spelas. Det mesta pekar på att den matchen kommer att ställas in. Falanger inom CDR planerar våldsamma protester i samband med matchen skriver medier på fredagen.

Medborgerliga fri- och rättigheter att kunna röra sig fritt och säkert i centrum har åsidosatts av radikala grupper.

Sveriges ambassad uppdaterade i onsdags den reseinformation som gäller för Barcelonaområdet och Katalonien efter att Spaniens högsta domstol i måndags dömde nio katalanska separatistledare till fängelse för uppvigling och missbruk av allmänna medel.

Demonstranter försvårar framkomligheten i regionen. Trafikstörningar både i flygtrafik och kommunikationen till och från flygplatsen har förekommit, liksom i tågtrafiken (AVE) mellan Figueres, Girona och Barcelona. I Barcelona har demonstranter protesterat framför den spanska regeringens delegation samt blockerat gator och t-banestationer.

Ytterligare protestaktioner är väntade och oroligheterna kan komma att fortsätta även under de kommande veckorna. Bland annat planeras omfattande demonstrationer på fredag den 18 oktober.

Svenska turister och boenden i regionen rekommenderas att undvika folksamlingar och demonstrationer. Det är viktigt att följa utvecklingen noggrant via media och lokala myndigheter samt att följa lokala myndigheters uppmaningar skriver Sveriges ambassad i Madrid.


För uppdaterad information om flygtrafiken se flygplatsens officiella webbsida.
Barcelonas turistbyrå kan svara på frågor om situationen via telefon +34 932 853 834.

Svenska Magasinet ger löpande information på Twitter om situationen i Barcelona.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255