Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-07-09

Kraftiga översvämningar i norra Spanien, en person omkom

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-07-09

Enorma kvantiteter regn i går kväll har gjort att floden Cidacos har svämmat över och småstäderna Tafalla, Olite och Puello i Navarra blev helt översvämmade.

Gatorna förvandlades till floder och bilar och annan bråte flöt iväg nedför stadsgatorna, den omkomne var en man som satt i en bortspolad bil.

På mindre än sex timmar steg vattnet från 11 centimeter till 4,23 meter i floden, floden har aldrig haft en så hög vattennivå. På en timme föll det över 100 liter per kvadratmeter, mätstationen i Guetadar registrerade rekordnivån 160 liter på en timme. Regnet började vid 17-tiden och strax efter klockan 22 hade floden stigit med över 4 meter, vid midnatt började vattnet sjunka och efterlämnade ett tjockt lager av lera.

Översvamning i NavarraNavarras lokalregering säger sig ha blivit helt överraskad av ovädret, det hade inte gått ut någon varning från väderlekstjänsten om något oväder av denna karaktären. Fenomenet kallas Gota fría (kall fall) och brukar bara förekomma på hösten och då företrädesvis utmed spanska Medelhavskusten, särskilt utsatt har Valenciaområdet varit. Den stora översvämningen 1957 i Valencia var ett resultat av en 3-dagars Gota fría.

Vad som händer är att när den främre delen av en mycket kall höghöjds jetström från nordpolen plötsligt skärs av, av till exempel av ett kraftigt högtryck. Då avleds en ficka av den kalla luften från huvudströmmen. Detta kan resultera i våldsamma stormar med vindhastigheter på upp till 200 km i timmen, men mer sällan med betydande nederbörd. Men om det finns mycket vattenånga i de nedre luftlagren då kan det bli skyfall med upp till 500 liter per kvadratmeter. Dessa fenomen håller vanligtvis på en mycket kort tid, från några timmar till högst fyra dagar, men de är dessvärre oftast mycket oförutsägbara.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255