Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-04-26

Festligheter i södra Spanien runt första maj 2019

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-04-26

Att feriasäsongen är i full gång har kanske de flesta redan märkt, men det finns många lokala fester som kanske inte är så allmänt kända.

Många byar och städer i både Spanien och Sydamerika firar "Dia de la Cruz" (Majkorsdag) den 3 maj, framförallt gäller det landsbygdskommunerna. Många spanska kommuner väljer dessutom att utöka första- och tredjemajfirandet till en vårfest "Fiesta de Primavera". Ett flertal byar och städer har också sin Romeria (pilgrimsvandring) nu på våren, en Romeria följs alltid senare upp med en feria. Men många gånger är det Romerian som är det intressantaste och absolut det mest genuint spanska.

Av Jonny Erixon

Här kommer ett litet urval av de närmaste dagarnas festligheter

Ett tips för de som är med på firandet av de Internationella dagarna i Fuengirola, är att besöka någon av inlandsstäderna Coín eller Alhaurin el Grande. Där pågår olika aktiviteter under lite annorlunda och betydligt lugnare former.

Coín

Vårferia i CoinCoín firar i år sin vårfest "Fiesta de Primavera" från den 2 maj till och med den 5 maj och den 3 maj är det allmän helgdag i Coín. Det förekommer olika aktiviteter under hela vårfesten, tävling i grönsaksodling, idrottstävlingar, musik och dans, mat och dryck. Men redan den 1 maj startar festande då jungfrun "Virgin de la Fuensanta” förs i procession från kyrkan San Juan Bautista till sitt Eremitage på en bergstopp. Stora delar av stadens befolkning följer henne upp till helgedomen och återvänder till byn först påföljande morgon. Jungfrun blir sedan kvar på berget under hela maj månad.

Den 2 maj klockan 20:00 är det stor procession genom staden från Montesol till la Alameda och där invigs ferian klockan 21:00, därefter blir det konsert på C/Fonseca. Klockan 22:00 inviger borgmästaren feriaplatsens attraktioner med ett fyrverkeri. Det går ett gratis ”turisttåg” genom hela Coin så att alla lätt skall kunna ta sig till de olika platserna, den 2 maj går det från 21:00 till 04:00.

En höjdpunkt är majkorsfirandet den 3 maj, då hela staden pryds med kors och blommor. Sedan besöks korsen av "Cristo del Perdón y la Vera Cruz”. När det blir kväll (20:00) fortsätter Kristusprocessionen sin vanliga tur hem till sin kyrka. Den 3 maj är dessutom dagen för den stora grönsaksodlartävlingen, den går av stapeln 12:00 i Parque de San Agustín. Den 3 maj går gratiståget från 13:00 till 04:00.

Den 4 maj är det aktiviteter från 10:00 fram till småtimmarna (feriaområdet öppnar 13:00), gratiståget går även denna dagen från 13:00 till 04:00.

Den 5 maj startar aktiviteterna klockan 10:00 med en tävling med radiokontrollerade bilar på La Trocha. Klockan 20:00 uppträder den populära gruppen Raya Real på feriaområdet, klockan 00:00 avslutas ferian med ett stort fyrverkeri. Gratiståget går även denna dag från 13:00 till 04:00.

Hela programmet för vårferian finns här (på spanska): Fiestas de Primavera Coín 2019.

Det är sen inte särskilt långt till nästa festlighet i Coín, Apelsinfestivalen, XXIII Fiesta de la Naranja går av stapeln den 12 maj i år.


Alhaurín el Grande

MajkorsSysterstaden till Coín är Alhaurín el Grande, städerna ligger inom synhåll från varandra och är ungefär lika stora, men ändå helt olika. Staden är framförallt berömd för sitt majkorsfirande. Där pågår festligheter både före och efter majkorsdagen den 3 maj, det är stora processioner både den andra och tredje maj.

Mer information (på spanska) finns här: www.santaveracruz.org.
Den 15 maj firas San Isidro Labador och den stora och trevliga majferian avhålls i år den 22 – 26 maj.
Villafranco del GuadalhorceRomeria

En liten by med runt 750 invånare, den hör till Alhaurín el Grande men är mycket annorlunda och mycket spansk, men det bor faktiskt några få svenskar där (de kan dock räknas på ena handens fingrar). Den första maj firar byn sin Romeria nere vid floden Rio Grande, det är ett mycket trevligt familjeevenemang med sång, dans, mat och dryck. Folk kommer dit till fots, ridande eller med häst och vagn. Alla bjuds på sangria och paella, men annars så fungerar det som ett stort knytkalas, grannar och vänner slår sig tillsammans och firar sitt skyddshelgon ”Misa Rociera en Honor a la Patrona Mª Auxiliadora”. I år är det dessutom 40-årsjubileum för den populära romerian.

RomeriavagnarNågra tidpunkter för romerian: Deltagande ekipage samlas den 1 maj klockan 9:00 i byn och klockan 11:00 ger sig hela tåget med romeriadeltagare iväg mot festplatsen nere vid Rio Grande. Klockan 14:00 serveras det paella och sangria, det är Alhaurin El Grande kommun som bjuder. Klockan 15:30 är det traditionella tävlingar på hästryggen. Därefter blir det prisutdelningar för tävlingar och lotterier, sång och dans, sen fortsätter festen in på småtimmarna.

Tävlingar på hästryggenBildtexter: Den översta bilden är från feriaplatsen i Coín och den påföljande är den officiella postern från vårferian i Coin, foto: Ayuntamiento de Coín. Sen kommer majkorsfirandet i Alhaurin El Grande, foto: Cofradía de la Santa Vera Cruz de Alhaurín el Grande. Sen följer den officiella postern för romerian, foto: Ayuntamiento de Alhaurin el Grande, De tre understa är från en tidigare upplaga av Romería de Villafranco del Guadalhorce, foto: Erixon Consulting.

Välkomna till romerian i Villafranco del Guadalhorce den första maj – Svenska Magasinet kommer att ha minst 2 representanter på plats, vi kommer att ta oss dit tillsammans med våra grannar. Väl mött, Jonny och Anja Erixon.
 

 
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255