Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-04-03

Somrarna i Spanien blir längre och varmare

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-04-03

Nu är det inte bara en känsla, en ny studie visar på högre temperaturer både på land och i havet, samt dessutom på en årligen stigande havsnivå.

Klimatförändringarna har kommit till Spanien och effekterna börjar framförallt bli märkbara med högre temperaturer. Sommarperioden är nu nästan fem veckor längre än den var i början på åttiotalet och den är dessutom varmare.

Det är några av slutsatserna som det spanska nationella meteorologiska institutet AEMET och ministeriet för ekologisk övergång (Ministerio para la Transición Ecológica) har publicerat i en ny gemensam rapport. Båda institutionerna visar på data från ”Open Data Climático” som samlar in bevis på hur global uppvärmning har påverkat Spanien under de senaste 40 åren.

Enligt ministeriet så påverkas mer än 32 miljoner människor i Spanien av den globala uppvärmningen. Beatriz Hervella talesman för AEMET sa att dessa människor bor i de delar av Spanien där somrarna nu är längre och varmare.

Rapporten baseras på data som har samlats in från 58 väderstationer över hela Spanien. Vad det gäller de fyra årstiderna så är deras genomsnittliga temperaturer högre, även om uppgången är mer märkbar på våren och speciellt på sommaren. Studien visar att sommarsäsongen nu varar fem veckor längre än vad den gjorde i början av 1980-talet. Sommarsäsongen som AEMET definierar enbart av temperaturen börjar nu tidigare. Enlgit Madrid-Retiro väderstation började sommaren på 1970-talet den 15 juli och slutade den 16 september, idag börjar sommarsäsongen den 11 juni och slutar den 22 september.

Det har varit en ackumulering av mycket varma år under det senaste decenniet, och en ökning av så kallade "tropiska nätter" eller nätter med en lägsta temperatur på 20ºC.

AEMET lyfter också fram att i Spanien har ytan med ett halvt ökenklimat ökat under de senaste 50 åren med 30.000 km2, ett område lika stort som hela Galicien. De mest drabbade områdena är regionen Castilla-La Mancha, Ebro-dalen och sydöstra Spanien. ”Detta är områden med klassisk eller kontinentalt medelhavsklimat som har förvandlats till halvöken med mindre nederbörd” enligt Rubén del Campo, talesman för AEMET.

Medelhavet

Rapporten analyserade också temperaturen på ytvattnet i Medelhavet och kom fram till att det har stigit med 0,34ºC varje decennium sedan början av 1980-talet. Detta leder i sin tur till att havsnivån stiger. Sedan 1993 har den globala havsnivån ökat 3,4 mm om året.

"En alltmer varmt Medelhav har en inverkan på kustregionerna, med en ökning av tropiska nätter," sade Hervella. Dessa hetare nätter gör det svårt att sova, vilket i sin tur "påverkar hälsan". Ett tydligt exempel på detta är Alicante, sade hon, även om inlandet som Madrid också kan uppleva tropiska nätter på grund av att byggnader ackumulerar värme.

Minister Teresa Ribera betonade orsaken till klimatförändringen: Utsläppen av växthusgaser orsakade av mänsklig verksamhet. Hon noterade också att Internationella energimyndigheten har varnat för att utsläpp av koldioxid - den huvudsakliga växthusgasen inom energi- och industrisektorn uppnådde ett nytt rekord 2018.

Den som vill förbättra sin spanska kan läsa mer i en artikel från AEMET: Efectos del Cambio Climático en España.

Bildtext: En torr vattenreservoar, Embalse del Porma 28/10-2017, foto: Oscar F. Hevia.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255