Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-03-27

Flera jordskalv i veckan

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-03-27

Mer eller mindre hela Medelhavsområdet är ett seismiskt aktivt område och i till exempel Alicanteprovinsen är det runt hundra jordskalv per år skriver den spanska tidningen Informacion.

Nyligen så var det ett skalv i havet utanför Torrevieja som mätte 4 på richterskalan, det skalvet kändes i flera kommuner. Skalvet skapade osäkerhet och oro bland många och har gett experterna en anledning till att öka kunskaperna hos befolkningen.

Alicante och Elche blir de första städerna i Valenciaregionen som får en kommunal beredskapsplan för jordskalv, dessa beredskapsplaner skall vara klara mot slutet av året. Även Torrevieja har en beredskapsplan på gång, men den är ännu inte godkänd av Agencia Valenciana de Seguridad.

Av Jonny Erixon

Många mindre jordskalv sägs av experterna vara positivt, för det minskar spänningarna i jordskorpan och minimerar därmed riskerna för större skalv. Men detta till trots så inträffar det ibland större skalv, 1829 blev Torrevieja utraderat av ett jordskalv som mätte 6,6 på richterskalan (*). Flera hundra personer dog och många hundra skadades, både i Torrevieja och i angränsande städer.

(*) ”Richterskalan är en skala som används för att ange styrkan hos jordbävningar. Skalan är en logaritmisk skala där varje steg (magnitud) motsvarar en ökning av amplituden på vågrörelsen (skakningen) med 10 gånger. Detta motsvarar ca 32 gånger mer energi.”

Byggnaderna har givetvis förbättrats sedan katastrofen i Torrevieja 1829, men det finns många äldre hus som inte är stort bättre skyddade mot jordskalv än vad de var då.

I Malagaprovinsen infördes strängare byggregler för att hus skulle kunna stå emot jordskalv redan 1968, husstrukturerna blev därmed mer flexibla för att kunna stå emot de vridpåkänningar som uppstår vid jordskalv. Men resten av Spanien fick vänta till dess att nya byggnormer klubbades 1994 och dessa trädde ikraft först 1996. 2002 uppdaterades sedan kraven med en ny jordskalvssäker byggstandard (Norma de Construcción Sismorresistente).

Det finns många åtgärder som man kan och bör göra för att minimera riskerna och öka chanserna till överlevnad om ett större skalv skulle inträffa, läs därför gärna igenom denna artikeln:
Information som kan rädda liv

PS. Jag har själv varit med om ett stort jordskalv i Italien där grannbyn blev utplånad därför vill jag gärna propagera för att så många som möjligt lär sig de de mest grundläggande kunskaperna om hur man bör bete sig. ds.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255