Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-03-25

Nära 600 volontärer vid strandstädning i Almuñécar

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-03-25

40.000 cigarettfimpar, 430 kg plast och annat skräp som sugrör, batterier, snören och andra föremål rensade 583 volontärer från 27 länder i samband med uppropet att städa stränder i La Herradura och Almuñécar på lördagen.

Hela renhållningsinsatsen hade organiserats av 31 teamkaptener. Omkring 40-talet svenskar och andra nordbor medverkade inklusive familjer och barn och CD Almuñécar City Football Club deltog när frivilligorganisationen Playa Patrol organiserade strandstädningen.

Det fanns även volontärer som städade en strand vid Cabopino (Marbella) för att visa sitt stöd. Speciellt tack till alla volontärer för deras engagemang och hårt arbete för att hålla vårt hav fritt från plast, skriver Playa Patrol i ett pressmeddelande.

- Att utvidga projektet till flera stränder och flera städer på samma dag är ett stort företag och skulle vara omöjligt utan hårt arbete av våra Oceanambassadörer Christopher Jenkins, Dita Grunte, Rafa Coelho, Ann-Marie Bönström och Rolf Hedberg, säger Ann Jenkins, chef för Playa Patrol.
- Vi har kommentarer från så många föräldrar och om den inverkan som kampanjen har på deras barn. Det är uppenbart att alla som var med idag brinner för att hjälpa till att hålla vårt hav fritt från plast och med så många deltagande människor från så många länder kändes det som en global integration”, säger Ann-Marie Bönström, Ocean ambassadör för Playa Velilla, ursprungligen från Sverige.

Volontärerna förde skräpet till zoner för vidare transport som miljökontoret stod för.

Deltagarna på varje strand bjöds på en drink och tapa på en av tre lokala strandrestauranger (chiringuitos): Chiringuito Bambú (La Herradura), Restaurante El Calabré (Playa San Cristóbal) och Chiringuito La Primera Ola (Playa Velilla). Tack till L' Atelier för att ge volontärer på Playa Velilla med en extra bonus: hemlagad glass. Ett särskilt tack till Asociación chiringuitos Costa Tropical för deras ekonomiska stöd, till Costa Tropical Tourism och Carbonell för hjälp med projektet.

Om du vill vara en Ocean-Ambassadör och hjälpa Playa Patrol expandera till ditt lokala område i Costa Tropical eller bli en lagkapten eller volontär för en kommande strandstädning kan du besöka playa-patrol.com.
Kommande evenemang kommer att äga rum på söndag, 30 juni (veckan efter San Juan) och söndag, 22 september (sammanfaller med Internationella Kuststäddagen). Evenemang löper från 10:00 till 11:00 om inget annat anges och stränderna tillkännages i förväg.

Ett 40-tal medlemmar hos Los Nórdicos AHN samlade ihop 3.062 fimpar och en massa plastskräp. Los Nórdicos delade ut gula västar som vi fick behålla. Gula västar är ju högst aktuella idag vid protester runt om i världen, men vi gillade läget och bråkade inte om någonting, säger Lisa Olofsson, Team captain

En av många som deltog var Felicia Stockman Gutierrez, som slutade röka för ett par veckor sedan. Felicias team vann även fimp-tävlingen på Playa Velilla, de plockade flest fimpar.
- Oj vad jag får dåligt samvete för alla cigarettfimpar som jag slängde när jag var rökare. Jag hade ingen aning om att fimparna, förutom alla giftiga partiklar som sprids i naturen innehåller så mycket mikroplast som det tar minst 100 år för att bryts ner.”

Felicia kommer från Göteborg men bor nu med sin spanske man i Granada.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255