Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-02-25

Fortsatt mer EU-pengar till Spanien än vad de själva bidrar med

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-02-25

Spanien fortsätter att vara en stor mottagare av europeiska fonder. Spanien får mer pengar från EU än vad de bidrar med. Tidigare var Spanien en av de största mottagarna av pengar från EU. När Spanien blev medlem i dåvarande EG var det ett eftersatt land inte minst när det gällde infrastrukturen.

Under de 25 första åren pumpades det in inte mindre än 230 miljarder euro i form av bidrag från Europa till Spanien. Hit räknas både direkt stöd och indirekta stöd.

Spanien själv bidrog med 140,2 miljarder euro vilket betyder att det var ett överskott på 88 miljarder euro till Spaniens fördel. Med infrastrukturfonder finansierades 50 procent av höghastighetståget AVE plus men också moderniseringen av mindre och större projekt.

Spanien är ett av världens största turistländer och turister vill åka på bra och säkra vägar. Spanien har även en stor produktion och export inte minst av livsmedel som måste nå Nordeuropa effektivt och snabbt. Vägnätet och infrastrukturen släpade efter och var ett prioriterat EU-projekt.

Därefter har EU-bidragen till Spanien minskat mycket på grund av en stark ekonomisk tillväxt samt att fler länder anslutit sig till EU, länder som har varit i stort behov av hjälp. Ett tag såg det ut som att Spanien skulle betala mer pengar till EU än vad de själv mottog.

Så kom krisen vilket gjorde att EU-pengar avsattes för att avhjälpa ungdomsarbetslösheten i landet som tillsammans med Grekland redovisar den största i EU.

Det har gjort att Spanien fortsatt mottar mer EU-pengar än vad de själva bidrar med till EU. Enligt uppgifter från EU-kommissionen har Spanien mottagit 59.7 miljarder euro från EU mellan 2013 och 2017 vilket är 10.24 procent av samtliga bidrag från EU som går till medlemsländer. Sverige har exempelvis mottagit 7,8 miljarder euro.

Spanien har under motsvarande tid bidragit med 53.7 miljarder euro vilket är 8,17 procent av den totala avgiften till EU. Här har Sverige bidragit med 18,8 miljarder euro.

Framöver väntar förhandlingar om nästa EU-budget för perioden 2021-2027 och får Spanien för första gången troligtvis bidra med mer pengar än vad de får tillbaka.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255