Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-02-11

Spanien kan närma sig nyval

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-02-11

Nobelpristagaren i litteratur, Mario Vargas Llosa, och Frankrikes tidigare premiärminister Manuel Valls, deltog i den manifestation som på söndagen arrangerades i Madrid för Spanien enhet och mot splittring och katalansk separatism som samlade mellan 45.000 till 100.000 (uppgifterna går något isär).

Protestens huvudsakliga syfte låg var samlad i den kritik som riktades mot socialistregeringens politik i fråga om Katalonien. Regeringschefen Pedro Sánchez har tidigare meddelat att en samordnare och medlare ska utses för att leda samtalen mellan den spanska regeringen och separatisterna.

På fredagen backade socialistregeringen från sitt förslag om en medlare efter att flera separatistpartier meddelat att de inte tänker stödja budgeten som det ska beslutas om under veckan. PSOE-regeringen meddelade att de avbryter alla samtal med separatisterna.

Pedro Sánchez blir allt mer isolerad och fler röster kräver att PSOE-ledaren utlyser nyval. När Sánchez ifjol blev premiärminister efter att ha fått igenom en misstroendeomröstning mot den sittande regeringschefen Mariano Rajoy (Partido Popular) fick han stöd av flera mindre regionala partier i Baskien, Navarra och Katalonien.

Flera av de löften som Pedro Sánchez gav när han tillträdde som premiärminister har det inte blivit något av. Bland annat skulle kvarlevorna efter landets tidigare diktator Fransisco Franco flyttas före nyåret. Vilket det inte har blivit något av.

Under morgondagen ska budgeten debatteras och på onsdag ska en omröstning ske. Det finns inget i dagsläget som tyder på att minoritetsregeringen kommer att få igenom budgeten då de är beroende av andra småpartier som katalanska nationalister.

Oppositionen som vädrar morgonluft efter regionalvalet i Andalusien där högeralliansen bröt en 37 år lång socialistisk dominans kräver att allmänna val utlyses i förtid i Spanien. Val ska enligt planerna hållas 2020.

De senaste opinionsmätningarna visar att högeralliansen PP, Ciudadanos och Vox skulle få en majoritet av rösterna om det vore allmänna val i Spanien idag.

I morgon tisdag inleds också den rättegång där flera katalanska politiker och separatister riskerar att dömas till långa fängelsestraff för uppror, olydnad och missbruk av allmänna medel.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255