Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-01-10

Klart med högerkoalition i Andalusien

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-01-10

38 dagar. Så lång, eller kort tid, tog det innan en högerkoalition var klar och det skrevs politisk historia i Andalusien. För första gången sedan demokratin infördes har Andalusien en icke socialistisk regionalregering efter att en överenskommelse på 37 punkter på onsdagen undertecknats av Partido Popular och Vox (bilden).

Partido Popular och Ciudadanos bildar koalitionsregering och får stöd av Vox. Det betyder att Juanma Moreno (Partido Popular) blir president i Andalusien. Vice president blir Juan Marín (Ciudadanos).

Regionalvalet 2 december gav resultatet majoritet för högerblocket bestående av PP, Ciudadanos och Vox som fick 59 mandat av totalt 109 i det andalusiska parlamentet. Den stora överraskningen var Vox som lyckades få tolv mandat. Det var en framgång som inte ens opinionsinstituten hade lyckats spåra.

Vox som är ett utbrytarparti ur Partido Popular beskrivs på olika sätt, allt från ett högerextremt parti, ultrakonservativt parti eller ett parti på ytter högerkanten. En av huvudorsakerna är att Partido Popular de senaste åren dragit sig in mot mitten i spansk politik för att locka väljare från PSOE. Konservativa väljare lämnar PP och går över till Vox.

Samtidigt har PSOE också dragit sig in mot mitten för att locka väljare från PP. Det var en orsak till varför det vänsterradikala partiet Podemos bildades. Besvikna vänsterväljare hos PSOE och framför allt arbetslösa ungdomar fick ett nytt vänsterparti. Podemos eller Adelante Andalucia som de heter i Andalusien har dock inte vuxit i den omfattningen som många först trodde. I stället har de gått bakåt på flera håll mycket på grund av inre strider i partiet.

Andalusien går alltså en ny tid till mötes. En av socialismen starkaste bastion i Europa har fallit efter 36 år. Regionen är en av Spaniens fattigaste tillsammans med Extremadura.

De närmaste dagarna väntas demonstrationer på flera håll i Spanien. Vänstergrupper och feministiska organisationer med klar vänsterprägel planerar manifestationer mot att Partido Popular har fört samtal och nått överenskommelse med Vox som i deras ögon är ett högerextremt parti.

Vox vill bland annat reformera lagen om könsrelaterat våld att den ska bli mer jämställd. De vill även upprätta ett familjedepartement som ska försvara de värderingar som kärnfamiljen står för. Bland annat ska unga kvinnor som blir gravida mot sin vilja erbjudas stöd och alternativ.

Vox vill även ha en reglerad invandring. Bland annat föreslår man att 52.000 illegala migranter ska utvisas. Migranter som söker asyl på laglig väg får stanna.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255