Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-12-17

Shakira anklagas för skattebedrägeri på 14,5 miljoner euro

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-12-17

Åklagaren i Barcelona anklagar den Colombianska sångerskan för sex skattebedrägerier som begåtts från 2012 till 2014. En advokat med säte i New York blir medåtalad och påstås hjälpa henne med att skapa ett ”nätverk av företag” för att begå bedrägerier.

Grunden till allt är att Shakira har uppgett sig vara bosatt på Bahamas trots att hon har bott i Katalonien under större delen av åren. Åklagarens skriftliga rapport drar slutsatsen att sångerskan har fejkat skattemässigt boende på Bahamas för att undgå skatt i Spanien.

Åklagaren anser att sångerskan hade en fast bostad i Spanien när hennes förhållande till fotbollsspelaren i Barcelona FC, Gerard Piqué blev offentligt. Lagen säger att om en person spenderar mer än hälften av året i Spanien så skall de betraktas som skattskyldiga och betala skatt till de spanska skattemyndigheterna.

I sin egen rapport erkände skatteinspektörerna att de inte kunde bevisa att Shakira tillbringade mer än Shakirahälften av året i Spanien under de tre år som granskades. Det närmaste var 2014 med 140 dagar. Skatteverket finner ändå henne bosatt eftersom resten av tiden hon bara var "sporadiskt frånvarande" för arbetsändamål.

Den skriftliga rapporten understryker att Shakira "hade bott regelbundet i Spanien", först i Barcelona och senare i ett hus som hon och Piqué köpte i Esplugues och som "blev familjens bostad".
Åklagare noterar att den internationellt hyllade sångerskan tillbringade "korta vistelser" ute ur Spanien "i olika länder och av professionella skäl." Med undantag för hennes sexmånaders deltagande som tränare i den amerikanska tv-talkshowen The Voice, så spenderade Shakira de flesta av årets dagar i Spanien.

Shakiras företrädare berättade vid flera tillfällen för skattemyndigheterna att hennes skattemässiga bostad var i Bahamas, där hon hade köpt en fastighet för många år sedan med sin före detta partner Antonio de la Rúa, son till den argentinska expresidenten Fernando de la Rúa.
Spanska åklagare motsätter sig detta och säger att Shakira "mellan 2012 och 2014" inte hade någon fysisk närvaro för en enda dag "i Bahamas. Som sådan hade hon "skyldighet" att betala skatt i Spanien "på hela hennes globala vinst," inklusive inkomstskatt och fastighetsskatt.

Nu kommer en domstol att avgöra om åklagarens åtal håller, vilket vanligtvis sker. Efter det kommer Shakira att kallas till domstol för att ge sin version.

Under de senaste månaderna har sångerskans advokater varit i samtal med skattemyndigheterna för att försöka lösa frågan och undvika straffrättsliga förfaranden. Shakira har redan betalat 20 miljoner euro för att täcka skatter för 2011 trots att hon inte kan hållas ansvarig för eventuell påstådd skatteflykt före 2012, eftersom det är preskriberat.

Shakira ansluter sig härmed till en växande lista över spanska kändisar som har blivit måltavla för skattemyndigheterna genom åren. Dessa inkluderar fotbollsstjärnorna Cristiano Ronaldo och Leo Messi, tennismästaren Rafa Nadal och operasångerskan Montserrat Caballé.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255