Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-12-13

Luciatradition på Gran Canaria i 55 år

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-12-13

I 55 år har Lucia firats på södra Gran Canaria efter ett samarbete mellan Luleå och byn Santa Lucía de Tirajana som ligger på södra delen av ön. Sanna Sandgren är årets Lucia och hon beskrivs som en ung kvinna med ett änglalikt utseende.

Under onsdagen fick Sanna Luciakronan av presidenten i Cabildo de Gran Canaria, Antonio Morales, och borgmästaren Dunia González. I 55 år har har det funnits nära vänskapsband mellan Santa Lucía de Tirajana och Luleå.

Lucia firas det Templo Ecuménico i Playa del Inglés och får stor uppmärksamhet i lokalpressen på ön. Under gårdagen medverkade kommunalrådet inom turism, Inés Jiménez, tillsammans med Sveriges honorärkonsul på Gran Canaria, Dunia Cubas, och Daniel Smirat från Luleå kommun.

Det var 1963 som en svensk sjökapten vid namn Musber under sitt besök på ön överraskades av att man den 13 december hade Luciaprocessionen, Procesión de la imagen de Santa Lucía. Musber som var från Luleå kunde då berätta att traditionen firades även i Luleå liksom i övriga Sverige. Av den anledningen har det funnits starka vänskapsband mellan de båda kommunerna.

Det kan tilläggas att en utställning just nu hålls vid turistcentret, Centro Insular de Turismo, i Playa del Inglés. Utställningen heter ”Gran Canaria y Suecia: historia, arte y periodismo” och är öppen fram till den 9 januari 2018. Den visar vilken påverkan den nordiska kolonin har haft på ön sedan de första turisterna kom i början på 1960-talet inom historia, konst och journalistik.

Svenska skolan i Marbella arrangerar sitt traditionella Luciatåg i Gamla stan i Marbella ikväll torsdag klockan 18.30 med start vid Plaza de los Naranjos, Apelsintorget. Det blir glögg och pepparkakor.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255