Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-12-11

Ytterligare intervention i Katalonien kan stå för dörren

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-12-11

Spaniens regering kan tänka säga att verkställa artikel 155 och beordra intervention i Katalonien och upplösa det regionala parlamentet tillfälligt. Centralregeringen i Madrid kom under måndagen med en varning till Kataloniens president Quim Torra efter flera dagars eskalerande spänningar i Katalonien.

- President Torra får inte fortsätta att skapa mer osäkerhet i Katalonien eftersom det går emot hans offentligt ämbete och går stick i stäv med landets grundlag, säger Carmen Calvo (bilden), vice regeringschef i Spanien.

Under helgen förekom upplopp där separatister spärrade motorvägar i Katalonien och förhindrade yrkestrafik att ta sig fram. Nationalpoliser och Guardia Civil fick kommenderas ut för att garantera säkerheten.

Den vice regeringschefen Carmen Calvo har via ett brev till Kataloniens vicepresident Pere Aragonès skickat varningen efter att separatister tillhörande den mest extrema grenen CDR (Comités de Defensa de la República) blockerat AP-7:an.

Tonläget i den socialistiska centralregeringen har höjts betydligt efter PSOE:s fiasko vid valet i Andalusien där vänsterblocket blev mindre än högerblocket för första gången på 36 år. Katalonienkonflikten intresserar befolkningen i Andalusien som är en av landets fattigaste regioner. Rikare regioner som exempelvis Katalonien som har en stor industri betalar pengar till Andalusien. På det viset sker en utjämning mellan de olika regionerna i Spanien.

Att katalanska separatister utan att majoritet i den katalanska befolkningen vill utlysa självständighet och lämna Spanien ogillas av majoriteten i Andalusien.

Skulle centralregeringen i Madrid beordra en intervention i Katalonien skulle det upprepas för andra gången på lite mer än ett år. Den 27 oktober ifjol beordrades upplösningen av regionalregeringen av den dåvarande regeringschefen Mariano Rajoy. Beslutet som godkändes av senaten kom efter utropandet av självständighet och gällde fram till den 2 juni i år då en ny regionalregering var på plats.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255