Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-08-23

Spanien får ett mycket stort EU-bidrag

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-08-23

Frankrike, Spanien och Portugal får det största EU-bidraget någonsin för ett gemensamt energiinfrastrukturprojekt.

Förra månaden träffades regeringscheferna för de tre länderna i Lissabon för att komma överens om ett försök att koppla ihop den iberiska halvön med det europeiska elnätet. Tillsammans och med betydande hjälp från EU, kom de överens om att finansiera en 370 km lång undervattenskabel i Biscayabukten som kommer att fördubbla kapacitetsutbytet mellan de tre grannländerna.

Vid mötet närvarade Europeiska kommissionens klimat och energiminister Miguel Arias Cañete, Frankrikes president Emmanuel Macron, Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, Portugals premiärminister Antonio Costa samt Emma Navarro som är vice ordförande för den Europeiska investeringsbanken (EIB). EU kommer att finansiera 30 procent av projektet, vilket motsvarar 578 miljoner euro. Detta är en oöverträffad finansiering från EU av ett energiinfrastrukturprojekt och belyser EU:s intresse av en mer energiintegrerad union.

Projektet som beräknas vara klart för bruk under 2025 förväntas fördubbla kapaciteten för elutbytet mellan Frankrike och den Iberiska halvön. Spaniens och Portugals geografiska läge i kombination med med bristande sammankopplingskapacitet inom Europa har lämnat dessa länder utanför EU:s elmarknad i åratal. Enligt EU-kommisionen är endast sex procent av Spaniens elproduktion sammankopplad med EU, vilket innebär att landet ligger långt efter det femtonprocentiga kopplingsmålet som har fastställts av EU.

EU:s ordförande Jean-Claude Juncker välkomnade beslutet som han ser som en symbol för regional sammanhållning. "Genom att komma överens om åtgärder för att slutföra energikopplingarna mellan Frankrike, Portugal och Spanien ... stärker vi energiförsörjningen i hela Europa och levererar på vårt löfte att göra Europa till nummer ett på ren energi och förnybara energikällor. Världen ser till vårt ledarskap i dessa turbulenta tider. Låt oss visa hur mycket som kan uppnås med enighet ".

Både Spanien och Portugal har investerat mycket i förnybar energi, både vind- och solkraft. Portugal har tidvis ett överskott av el och kraftledningen ger dem möjlighet att via Spanien exportera elen till resten av Europa. Portugal är det första landet i historien som har lyckats få sin förnybara elproduktion att överstiga 100 procent av sitt elbehov, i mars gick landet på enbart förnybar el under mer än 24 timmar.

Inte bara el – även gas

Men energisamarbetet handlar inte bara om el utan även om naturgas. Idag importerar Spanien och Portugal en betydande del av sin gas från Algeriet via en gasledning som blev färdigställd 2011. De har också flera hamnar där de tar emot gas från flera olika länder, bland andra Qatar och USA. Det finns idag en färdig gasledning väster om Pyrenéerna mellan Spanien och Frankrike, men Spanien hoppas att få bygga en ny gasledning till Frankrike i nordöstra Katalonien. Men höga kostnader och bristande säkerhet håller än så länge fransmännen kallsinniga till projektet. President Macron anser att de bara skall bygga fler gasledningar om Europas gasförbrukning fortsätter att vara hög. Den franske presidenten sade också att det kan bli mer aktuellt i ett scenario där kolanvändningen minskas, en situation som Frankrike automatiskt hamnar i eftersom de har beslutat avveckla kolproduktionen till 2022.

Att lägga dessa gasledningar till Europas gasmarknad kommer att sänka den stora andelen gas som idag köps från Ryssland (för närvarande 69% av all gasförbrukning inom EU). Vilket ger hela EU en större energisäkerhet och därmed också större politisk handlingskraft.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255