Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-07-06

Spanska utflyktsmål, del 16

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-07-06

Del sexton av spanska utflyktsmål bjuder på en vacker och avskild ö som nog kan anses som Kanarieöarnas bäst bevarade hemlighet.

Om du tänker dig att du går omkring på en liten ö med vita hus, sandiga gator och omgiven av kristallklart vatten, då tänker du på en ö som faktiskt finns i verkligheten. Den heter Isla de La Graciosa och hör till Kanarieöarna.

Om du inte har hört talas om ön så är det fullt förståeligt, den är på bara 29 kvadratkilometer och har bara 720 fastboende. Den har jungfruliga stränder, turkosskimrande vatten och ett rent vulkaniskt landskap. Där finns nästan inga bilar, bara några få speciellt licensierade 4x4-bilar, ingen rök, inga föroreningar.

Av Jonny Erixon

Playa de las ConchasLa Graciosa blev nyligen erkänd som den åttonde bebodda ön på Kanarieöarna. Den nya statusen innebär ett bättre juridiskt skydd för ön samt att den får en egen budget. Hela ön är en nationalpark och tar bara emot 25.000 turister per år.

La Graciosa är en del av Chinijo skärgård, och den enda bebodda ön i arkipelagen. Den ligger en kilometer norr om Lanzarote och det är bara därifrån som man kan komma till ön. Ön har ingen flygplats utan den enda vägen dit är från hamnen i Órzola på Lanzarote. Två företag erbjuder båtturer på bara 25 minuter: Lineas Marítimas Romero och Biosfera Express. Båda har samma priser, 20 euro tur och retur, de erbjuder också gratis parkering. När du närmar dig hamnen i Órzola kommer personal att visa dig parkeringsplatsen. En bra service som gör att du lugnt kan lämna hyrbilen. Det finns också busstransfer till hamnen i Órzola från Costa Teguise, Puerto del Carmen, Puerto Calero och Playa Blanca, bokning för den görs på webbplatsen nedan.

La Graciosa med huvudorten i nederkantDu kan boka båtbiljett och busstransfer online här: Civitatis. På webbplatsen finns tidtabell och priser, det rekommenderas starkt att boka på helger och andra festdagar. Men det går bara att boka tre dagar i förväg. Båtarna har bar, toalett och wifi ombord, men varken båtarna eller resmålet är handikappanpassat. Du måste också ha med dig passet för att åka till ön.

Båten släpper av dig i hamnen i Caleta de Sebo, en mycket liten småstad med oasfalterade gator. Att gå på gatorna känns som att gå på sandstranden, det är också den enda orten med fast befolkning på ön. Där finns en kyrka ”Nuestra Señora del Carmen” byggd i marin stil, det är också värt att besöka Chinijo-museet som är tillägnat skärgårdens historia, fauna och kultur. Den lilla staden har också en skola, apotek, postkontor, affärer, hamn, bank och ett torg där det går att hyra cyklar. Det finns hotell, vandrarhem och pensionat, samtliga är dock relativt dyra, har man tur kan man dock komma över en turistlägenhet för en hyfsad peng.

Caleta de SeboDen andra orten på ön, Casas de Pedro Barba har inga fastboende utan det är enbart sommarboende för folk som vill vara i fred, här finns heller ingen form av service. Men det finns en väg mellan de båda orterna.

Man kan ta sig runt på ön på flera sätt, promenera, cykla, taxi, båt. Det finns några få 4x4 taxi och eftersom avstånden är små så blir det inte speciellt dyrt. Promenera går alldeles utmärkt, däremot är underlaget inte speciellt cykelvänligt, bra kondition och benstyrka krävs för sandvägarna. Sen finns det båtturer som gör turer utefter öns kust och även rundturer till de övriga öarna i arkipelagen, med stopp för bad på de olika stränderna.
Panoramabild över önBildtexter: Översta bilden; Caleta de Sebo, foto: Laurent Fraquet. Bild nummer två visar Playa de las Conchas, foto: Gonzalo Serrano Espada. Bild tre visar ön med huvudorten i nederkant, foto: Roberto Steinert. Bild fyra visar en del av Caleta de Sebo, foto: Civitatis.
Panoramabilden visar hela ön sett från Lanzarote – mars 2017, foto: Filip Rojik, den bilden går att klicka på.


Om du har missat de tidigare artiklarna i denna serie så finns de här (del 1-14 publicerades 2017 så eventuella angivna inträdesavgifter och öppettider kan vara ändrade):


Under samtliga artiklar finns det en Googlekarta som visar den exakta belägenheten på utflyktsmålet.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255