Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-06-25

Framtidens jordgubbe utvecklas i Málaga

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-06-25

I Churriana nära Málaga på den spanska Solkusten utvecklas framtidens jordgubbar. Det är vid institutet Ifapa (Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera de Andalucía) i Cortijo de la Cruz vid Churriana som det finns upp till 400 sorters jordgubbar som härstammar från Smultronsläktet Fragaria.

Smultronsläktet (Fragaria) är ett växtsläkte i familjen rosväxter från tempererade och subtropiska områden på norra halvklotet. Släktet består av fleråriga örter med trefingrade blad, vita blommor, samt skenfrukter. Skenfrukterna bildas av den uppsvällda, köttiga blomaxeln, som på ytan bär små nötter.

I Churriana finns en jordgubbsbank för forskningsprojekt inom bärsektorn. Samlingen påbörjades 1988 och ett forskningsprojekt pågår mellan olika institut i världen bland annat Helsingfors universitet.

För att de olika sorterna ska överleva finns de i tre olika uppsättningar och bevaras i fyra graders temperatur och i mörker för att skyddas mot skadeinsekter eller epidemier.

Utvecklingen av jordgubben sker varje år skriver Ifapa i ett pressmeddelande. Allt för att få en bättre arom, färg, form, högre C-vitamininnehåll samtidigt som den ska växa med mindre behov av vatten vilket gör att olika sorters jordgubbar korsas varje år. Omkring 100 olika jordgubbar tas fram varje år i forskningssyfte.

Den jordgubbe som odlas och konsumeras idag är en hybrid från två amerikanska vilda arter som började odlas i Europa. Kalifornien upplevde en jordgubbsboom på 60-talet och 70-talet vilket drev utvecklingen framåt.

Andalusiska entreprenörer överförde arterna och odlingstekniken till Spanien från Kalifornien. Numera är Spanien jordgubbslandet nummer 1 med stora arealer i Huelva.

Inte mindre än 19 forskargrupper från tio länder som Tyskland, Italien, Storbritannien, Frankrike, Belgien, Polen, Spanien, Norge samt Kina och Chile medverkar i projektet i Churriana.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255